DV Sevnica-Boštanj - Prvi pretok

glava mobile

Prvi pretok

jesen

Čeprav zaenkrat kaže, da letos težko govorimo o presežkih v kakovosti vinskega letnika, pa ste in boste dobri vinarji prepoznali in izkoristili potencial za pridelavo dobrih vin, tudi vrhunskih. Pri tem vam želimo veliko uspeha! Prva priložnost za širšo pokušino in objektivno oceno vinskega letnika 2019 naših članic in članov bo društveno ocenjevanje vin, ki bo izvedeno v februarju ali marcu prihodnje leto.

V času po končanem vrenju ne pozabimo na zaščito mladih vin pred vplivi zraka (zaščito pred oksidacijo), ločitev od droži in na primerno žveplanje. Prvi pretoki moštov so pogojeni z našimi cilji in parametri, predvsem koncentracijo kislin, pH vrednostjo, okusom in vonjem. Aromatične sorte brez reduktivnih vonjev bomo pretakali manj zračno. Daljše zorenje na finih drožeh, z občasnim dvigovanjem in brez žveplanja je ob redni organoleptični kontroli primerno le za zdrave droži.

Tudi v letošnjem letu se bomo težko ognili težavam z bekserji in drugimi nevinskimi vonji. Rešitev v teh primerih so zračni pretoki (čim prej po nastanku), katerim dajemo prednost pred dodatki bakrovih pripravkov. Ponovno opozarjamo: bekser je najpogostejša napaka naših vin, ki jih opažamo na društvenih ocenjevanjih, pojavlja pa se tudi zaradi prepoznega prepoznavanja in ukrepanja!

VEČ O PRVEM PRETOKU MLADEGA VINA>>>