DV Sevnica-Boštanj - Vodenje kletarske evidence

glava mobile

Vodenje kletarske evidence

evidenca1

Z novim vinskim letnikom ne pozabimo na vodenje kletarske evidence. Vodenje kletarskega dnevnika narekuje dobra kletarska praksa, ne le zaradi zakonodajnih obvez, temveč tudi zaradi lažje sledljivosti, izboljšanja naših kletarskih procesov in pridelave neoporečnih vin. Oblika kletarske evidence sicer ni strogo predpisana, lahko se vodi v pisni obliki ali na elektronskem mediju.

Zakonsko podlago za to določata Zakon o vinu (Uradni list RS, št. 105/2006) in Pravilnik o kletarski evidenci in spremnih dokumentih za promet z vinom (Uradni list RS, št. 96/2009).

Za vodenje kletarske evidence vam je v pomoč lahko tudi datoteka "KLETARSKI DNEVNIK" (Excel), ki smo jo pripravili za vas, prenesete jo lahko iz povezave tukaj (oz. obrazec za tisk - pdf).

V kletarski evidenci je za vino in druge proizvode iz grozdja in vina treba voditi naslednje podatke:

1. o količini pridelanega vina in drugih proizvodov iz grozdja in vina ter o dobavljenih in odpremljenih količinah;
  2. vse postopke, ki so bili izvedeni pri pridelavi in donegovanju vina in drugih proizvodov iz grozdja in vina;
  3. vodimo evidenco za uporabo proizvodov, kot so: saharoza, zgoščen grozdni mošt, rektificiran zgoščen grozdni mošt, proizvode, ki se uporabljajo za dokisanje in proizvode, ki se uporabljajo za razkis, žganja, destilirana iz vina idr.

Vsi podatki se vodijo ločeno za vsak pridelek, ki nosi v registru pridelovalcev grozdja in vina svojo identifikacijsko številko, in jih je treba vpisati v kletarsko evidenco najpozneje v desetih delovnih dneh po postopku, dobavi, uporabi, oziroma odpremi.