DV Sevnica-Boštanj - Po neurju s točo (1. 9. 2020)

glava mobile

Po neurju s točo (1. 9. 2020)

toca2020

Nedeljsko popoldne je žal marsikateremu vinogradniku in vinarju pokvarilo načrte letošnje trgatve. Neurje, ki se je silovito razbesnelo nad našimi kraji, je marsikje popolnoma uničilo tudi letošnji pridelek. Posredujemo vam obvestilo za zaščito prizadetih vinogradov.

Po neurju s točo, ki je prizadelo predele Posavja, na površinah s poškodbami pridelka opravite zaščito pred sivo plesnijo.

Uporabite lahko PROLECTUS (1,2 kg/ha; karenca 14 dni; le 1× v rastni dobi), MYTHOS (2,5 l/ha; karenca 21 dni; le 1× v rastni dobi), CANTUS (1,2 kg/ha; karenca 28 dni; le 1× v rastni dobi), PYRUS 400 SC (2 l/ha; karenca 35 dni; le 1× v rastni dobi), SCALA (2 l/ha; do 85 po BBCH; karenca 21 dni), ZENBY (1,5 l/ha; karenca 21 dni; 2× v rastni dobi), SWITCH 62,5 WG (1 kg/ha; do mehčanja jagod, oz. najkasneje 21 dni pred trgatvijo; 2× v rastni dobi) ali TELDOR SC 500 (1, 5 l/ha; karenca 14 dni; 2× v rastni dobi z razmikom 8 dni). V ekološki pridelavi pridejo v poštev pripravki AMYLO – X (1,5 do 2,5 kg/ha; do 6 tretiranj v eni rastni dobi, na 7 do 10 dni; do zrelosti za trgatev; karenca ni potrebna), BOTECTOR (400 g/ha; 3 do 4 tretiranja v eni rastni dobi; do zrelosti za trgatev; karenca je zagotovljena s časom uporabe) ali SERENADE ASO (4 l/ha; do 4 tretiranja v eni rastni dobi; do zrelosti za trgatev; karenca ni potrebna).

Na površinah z uničenim pridelkom in poškodbami trsov zaščitite vinograde s pripravki na osnovi bakra: BADGE WG (2,5 kg/ha), CUPRABLAU Z 35 WG (3 kg/ha), CUPRABLAU Z 35 WP (3 kg/ha), CUPRABLAU Z 50 WP (2 kg/ha), CUPRABLAU Z ULTRA WP (1,8 kg/ha), CUPROXAT (5,3 l/ha), KOCIDE 2000 (2 kg/ha), NORDOX 75 WG (1,6 kg/ha).

Pripravil: Domen Bajec, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (1.9.2020)