Slovo od častnega člana

i mastnakMed trgatvijo, ko trta zaključuje svoj ciklus, je v 86. letu svojo bogato življenjsko pot sklenil tudi Ivan Mastnak, dolgoletni aktivni član Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj. Bil je pobudnik in eden od devetih ustanovnih članov, ki so v decembru leta 1981 ustanovili Ožji vinogradniški okoliš Sevnica-Boštanj, kasneje preimenovan v Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj.

S tem je bilo poslanstvo Društva vinogradnikov Dolenjske še aktivneje razširjeno na del sevniške občine, predvsem na področja vinskih goric v KS Sevnica, Boštanj, Blanca, Zabukovje in Studenec. Zbor društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj je Ivanu Mastnaku, od praznovanju 30 letnice društva v letu 2003, podelil naziv "častni član". Ob dopolnjevanju kronike društva, se je takole spominjal časov pred več kot tremi desetletji: »S pričetkom aktivnega dela na Malkovcu, kjer smo sodelovali tudi Sevničani in Boštanjčani, sovpada izboljšanje kakovosti vin, kvaliteta in večji izbor trsnih cepljenk, izboljšalo se je stanje v mnogih vinogradih in kleteh, med vinogradniki pa so nastale nove vezi in poznanstva, ki jih še vedno ohranjamo. Zaradi velikega interesa in oddaljenosti, se je v začetku osemdesetih porodila ideja, da bi se podobno kot na Malkovcu, organizirali tudi v Sevnici.«

Ivan Mastnak je bil v delo društva vpet do leta 2006, ko mu bolezen aktivnega udejstvovanja ni več dopuščala, še vedno pa se nam je rad pridružil na katerem od naših srečanj. V letih 1981 do 1998 je bil član Upravnega odbora društva, od 1998 do leta 2006 pa član Nadzornega odbora. Za prijatelje vina in društva so bila vrata njegove zidanice na Zajčji gori vedno odprta, mnogokrat smo se tam zbrali tudi na seji Upravnega in Nadzornega odbora. Ljubezen do trte in vina, kakor tudi svoje bogate izkušnje je prenašal na mlajše generacije, nenavsezadnje tudi na sina Zdravka, ambasadorja cvička, enologa in vinarja.

V spominu članov DV Sevnica-Boštanj ostaja kot zgled aktivnega, naprednega in poštenega vinogradnika, ki ga bomo pogrešali med nami.

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>

Slovenski kloni >>>