Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

V pričakovanju trgatve

zorenje

Vinska trta v Posavju je v fazi zorenja, jagode se barvajo in mehčajo. Glede na vremenske razmere, ki so zaradi globalnih vplivov na podnebje vedno manj predvidljive, že nestrpno čakamo, da pridelek spravimo v kleti in hkrati delamo vse, da bodo mlada vina kakovostna in bogata. 

Z dozorevanjem grozdja potekajo še druge spremembe: dozorevanje lesa, listja in razvoj zimskih očes, v grozdnih jagodah upada koncentracija in se spreminja sestava kislin, narašča pa vsebnost sladkorjev, umirja se rast. Trgatev vsakega vinskega letnika je po svoje specifična. Na to vplivajo splet vremenskih okoliščin, zdravstveno stanje grozdja, dosežene sladkorne stopnje in drugi parametri kot so pH vrednost, koncentracija in sestava kislin, aromatov, taninov, pa tudi nove tehnologije in novosti enološke stroke. Dejstvo je tudi, da se z leti spreminjajo trendi in pričakovanja pri porabnikih, kar pridelovalcem prinaša vedno nove izzive, hkrati pa odpira dodatne priložnosti pri pridelavi vin.

Visok nivo higiene, natančno odbiranje poškodovanega ali nagnitega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla, dobro pripravljen kvasni nastavek iz vitalnih kvasovk in hrana za kvasovke, bodo tudi letos dejstva, ki jih bo potrebno upoštevati pri predelavi grozdja. Še posebna pazljivost in natančnost se pri trgatvi in predelavi zahteva v primeru poškodovanega, od bolezni prizadetega ali nagnitega grozdja.

Ponovimo še, da sladkorna stopnja ni glavni faktor, ki ga upoštevamo pri določanju roka trgatve. Zelo pomembne so stopnje kislin, pH ter vsebnost prostih in skritih arom. Da bomo določili najbolj primeren čas trgatve za posamezno sorto, svetujemo redno pokušanje grozdja pred trgatvijo in spremljanje parametrov grozdja. Tako bomo natančno zadeli pričakovani karakter naših vin.

Za vinogradniška društva bo KGZS Novo mesto predvidoma tudi letos organiziral predavanje o izvedbi letošnje trgatve. O datumu in lokaciji boste obveščeni na naši spletni strani, članice in člani društva tudi z elektronsko pošto. Na naši spletni strani vas bomo tudi letos redno in pravočasno informirali o parametrih dozorevanja grozdja (po viru KGZS Novo mesto), ponudili vam bomo uporabne povezave, datoteke in napotke, ki vam bodo prišli prav pri izvedbi letošnje trgatve in negi mošta. 

Želimo vam, da izzive letošnje trgatve tudi tokrat uspešno obvladate in da na jubilejnem 40. društvenem ocenjevanju vin, ki bo prihodnje leto spomladi, sodelujete z bogatimi, žlahtnimi in harmoničnimi vini letnika 2021.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih