Pozeba...

pozebaTudi nekatere naše vinograde je včeraj (tako kot lansko leto) žal prizadela pozeba. V teh razmerah je potrebno trtam pomagati, so zapisali v obvestilu KGZ Novo mesto.

Dokler trs ne bo razvil vsaj minimalne listne površine, bo težko sprejel dodana hranila. Enostavno bo najbolje počakati 10-14 dni in upati, da bo v tem času vsaj malo deževalo in da se bodo temperature dvignile. Pri zelenih delih bomo pri odstranjevanju poganjkov morali biti dosledni, saj bo v prizadetih vinogradih zbrstelo mnogo mladik iz sobrstov in spečih oči, tako da bo obseg zelenih del večji kot sicer. Zelenih del se bo potrebno lotiti zgodaj, ko bodo poganjki veliki 10-20 cm. Zelo pazljivo bomo morali dognojevati predvsem z dušikom. To pomeni več manjših obrokov po 30-40 kg čistega N/ha, kar pomeni 100-150 kg/ha mineralnega gnojila KAN. Ob tem verjetno ni potrebno posebej opozarjati, da bo zaščito vinske trte pred boleznimi in škodljivci potrebno izvesti brezhibno. Na ta način bomo najbolj pomagali trti, da bo stres od pozebe najlažje premostila.

Vinogradnikom želimo potrpljenja in strokovnih prijemov. Prepričani smo, da bomo v jeseni tako vsaj delno nagrajeni za svoj strokovni pristop in oskrbo trsov v svojih vinogradih.

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne