46teden cvicka

Realizirana 2. strokovna ekskurzija

lisjak,2016Prvo soboto po martinu, 19. novembra 2016, je bila realizirana druga strokovna eksurzija v letu 2016. Obiskali smo Kras in Vipavsko dolino, in sicer Park vojaške zgodovine v Pivki, Domačijo Lisjak v Dutovljah in Turistično kmetijo Malovščevo v Šempasu. Deževnemu vremenu navkljub, je 50 udeležencev uživalo v prijetnem, sproščenem in veselem vzdušju.

V Parku vojaške zgodovine v Pivki smo si ogledali muzejsko zbirko in z zanimanjem prisluhnili doživeti razlagi strokovnega vodiča, pred odhodom smo se okrepčali še z »vojaško malico«. Na domačiji Lisjak v Dutovljah, nam je svoje izkušnje, rezultate, vinograde in vina predstavil nosilec vinogradniške in vinarske dejavnosti, Boris Lisjak. Med njihovimi rdečimi vini prevladuje refošk, iz katerega nastaja Teran PTP, sledijo cabernet sauvignon, cabernet franc in merlot, beli sorti pa sta avtohtona kraška sorta vitovska grganja in chardonnay. Lisjakova vina so vrhunske kvalitete, kar dokazuje enajst naslovov šampiona, preko sto zlatih medalj ter malo morje priznanj, odlikovanj in odličij, ki so jih podelili navdušeni enologi na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih. Nagrade Lisjakovi cenijo, saj so priznanje za dobro delo v vinogradu in kleti, a družino naprej vlečejo skrb za naravo, ljubezen do kraške zemlje, spoštovanje tradicije svojih prednikov, zavezanost trdemu delu in ljubezen do družine.

Na turistični kmetiji Malovščevo, ki leži v spodnjem delu vipavske doline, v vasi Vitovlje, obdelujejo 13 hektarjev vinogradov, tako nadaljujejo bogato družinsko tradicijo. Njihova vina, tako kot pri Lisjakjovih, zorijo tudi v lesu, kar vino oplemeniti, o čemer smo se seveda prepričali. Pred nekaj leti so kmetijsko dejavnost dopolnili z novo sodobno predelovalnico in sušilnico mesnin. Blagodejne učinke burje maksimalno izkoristijo za sušenje pršuta, salam, vratovine, pancete, špeha... Le tako so lahko, kot pravi mladi gospodar kmetije, s svojimi izdelki iz doma rejene živine, na trgu brez konkurence.

Fotogalerijo si lahko ogledate na strani "Fotogalerija" (Povezava>>>).

vitica4

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>