V pričakovanju letošnje trgatve

grozdMFTrgatev vinskega letnika 2014 pričakujemo z mešanimi občutki. Po končani zimski rezi in mili zimi, je trta nov enoletni ciklus pričenjala prej kot običajno. Ob hladnih jutrih je bilo tveganje za pozebo napetih brstov precejšnje, k sreči pa nam je bilo tokrat prizanešeno.

S toplejšimi pomladnimi dnevi in hitrim razvojem mladic je naša pričakovanja razblinil neobičajen obseg napada gosenic, ki je ponekod občutno razredčil rodne brste. Prizorov, ko so vinograde pozno zvečer in ponoči, ob iskanju zemljemerk obsvetljevale lučke, do sedaj nismo bili prav vajeni. V maju je nekatere naše vinograde prvič prizadela toča, k sreči ne preveč. Muhasto vreme z obilico padavin pa je praktično celo poletje ustvarjalo idealne pogoje za razvoj peronospore in oidija, v zadnjem času tudi sive grozdne plesni. Škropljenja so bila zato precej bolj intenzivna, bolezen v vinogradu pa je svoj davek marsikje že pobrala.

Ob koncu poletja, kar ga je pač bilo, ko grozdje dobiva modre in rumene odtenke, si ob zvokih klopotcev želimo čim več toplih in suhih dni, v katerih bi sladkorna stopnja vendarle dosegla kriterij za uspešno trgatev. V naših vinogradih različno kaže: ponekod bomo ob precejšnjih naporih, pravilni praksi in finančnem vložku (za škropiva in povečano število ur za opravljena dela) potrgali zdravo in dozorelo grozdje, ponekod pa se posledice toče in izguba listne površine zaradi bolezni odražajo z zakasnelim dozorevanjem, poškodovanim grozdjem in izpadom pridelka. Pa je to le prvi del zgodbe, nadaljevanje sledi v kleteh!

belo

Pričakujemo trgatev, začetek vrenja in nego mladih vin – ko so tveganja za nastanek bolezni in napak v vinu največja. Zdravo grozdje je le eden od pogojev za odlično vino – nikakor zanesljiv garant, zato bosta znanje in izkušnje ponovno prevesila v smer kakovosti in zadovoljstva ali slabe volje. Izgovori na naravo bodo takrat odveč, ko je grozdje v kleti je največ v kletarjevih rokah. Kljub vsemu ostajamo optimisti. Bila so tudi težja leta, kakovost vin naših članov pa v zadnjih letih ostaja na visoki ravni. Vemo, da je v društvu veliko strokovnega znanja, izkušenj, pripravljenosti za sodelovanje in pomoč, zato bomo tudi v februarju 2015 – na 33. društvenem ocenjevanju vin, poskusili paleto odličnih vin.

O poteku dozorevanja grozdja, pripravah na trgatev in najbolj kritičnih korakih vas bomo obveščali tudi na naši spletni strani.

karsia

Karsia - novosti v 2019 >>>