Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

34. društveno ocenjevanje vin (februar 2016)

DSC00415

Uspešno smo zaključili 34. društveno ocenjevanje vin. Dve komisiji sta ocenili 168 vzorcev, od tega 104 rdečih in 64 belih vin. Večletni trend naših ocenjevanj kaže na nadaljnji porast kakovosti, ki jih dosegamo z našimi vini. Delež napak in bolezni, v primerjavi z zadnjmi nekaj leti pa potrjuje dejstvo, da letniki, od katerih pričakujemo veliko, vinarjem predstavljajo tudi pasti in dodatne izzive. Več o trendih si lahko ogledate na povezavi.

icon acrobat
rezultati ocenjevanja

13. 2. 2016, so bila ocenjena vina, ki smo jih zbrali dva dni prej. Dve pet članski komisiji sta vodila enologa Jože Simončič in Darja Bovha, v komisijah so sodelovali še ocenjevalci iz društev vinogradnikov Sevnica-Boštanj, Sremič, Zdole, Malkovec in Šentjanž. Za zbiranje, pripravo in izdajo vzorcev ter obdelavo rezultatov je poskrbela utečena in izkušena tehnična ekipa naših članic in članov.

Predsednika komisij sta se po ocenjevanju zahvalila za izkazano večletno zaupanje in izpostavila odlično izvedbo, pogoje in organizacijo ocenjevanja. Kratko sta strnila svoje vtise, ki jih navajamo v nadaljevanju. 

Darja Bovha (Klet Vilaplatana) je predsedovala komisiji, ki je ocenila deželna rdeča vina, bizeljčane in vsa bela vina. Od 83 ocenjenih vzorcev je komisija izločila 9 vin, zaznavne napake so bile v glavnem bekser, etilacetat ter oksidacija. V večini izločenih vin je mogoče s kletarskimi posegi napake odpraviti. Kot se izpostavlja tudi na drugih ocenjevanjih vin letnika 2015, so bila pričakovanja o vrhunskem letniku verjetno malce pretirana. Ocenjena vina komisija uvršča v zgornji kakovostni razred, pri belih sortnih vinih pa je z zorenjem pričakovati porast kakovosti, tudi do vrhunske kvalitete. Pri rdečih zvrsteh se je čutilo nekaj manjših napak, nekateri so ob dozorelemu in zdravem grozdju, med trgatvijo, med maceriranjem grozdja ter pretoki, premalo natančni. Eden od vzorcev rdečega bizeljčana je bil zaradi prenizke ocene prekategoriziran v kategorijo rdečih deželnih vin. Ponovno se izpostavlja velik potencial laškega rizlinga, na katerega se vedno lahko zanesemo, v vinorodnih deželah Posavje in Podravje to uspešno izkoriščamo. Tudi pri ostalih sortnih vinih je čutiti lepo razmerje sestavin, vključno s kislinami, alkoholi in ostanki sladkorja.

Komisija, ki ji je predsedoval Jože Simončič (Kartuzija Pleterje), je ocenila cvičke, žametovko, zweigeld in modre frankinje. Od 85 vzorcev je zaradi bekserja, oksidacije, nevinskega vonja in previsokega odmerka žvepla izločila 20 vzorcev vin. Cvički so bili odlični, polni, sveži, harmonični - primerljivi z boljšimi vinskimi letniki. Modra frankinja ni pokazala vrhunske kakovosti, res pa je, da lahko več pričakujemo z zorenjem. Večina ocenjenih frankinj je komisija uvrstila v zgornji kakovostni razred, z izjemo odličnega vzorca letnika 2013, ki je prejel vrhunsko oceno. Zaradi neustreznih karakteristik je komisija tri vzorce cvička prekategorirala med deželno rdeča vina. 

DSC00396izdaja vzorcev 

DSC00408

obdelava podatkov 

DSC00413
ocenjevanje (Klet Mastnak)

DSC00426

čestitke pridelovalcu najboljšega cvička in deželno belega vina (Drago Mrvič in predsednik društva Jože Simončič) 

Več slik 34. društvenega ocenjevanja vin najdete v našem spletnem albumu

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih