DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

Festival modre frankinje

Pred vrati je najbolj moder festival v Sloveniji! V petek, 11. septembra, se bomo razvajali na kulinaričnem večeru "Lokalno je modro" (Gostilna Repovž, Grajske mesnine & Jože Rozman) na idilični lokaciji grajske terase... Prijavite se čimprej, saj je število prostih mest omejeno! 

Info: 051 680 289 ali grad.sevnica​@​kstm.si

5festMF

V soboto, 12. septembra, boste lahko okusili najboljše letošnje festivalske modre frankinje, jedi vrhunskih kulinarikov (Repovž, Dolinšek, Jovan, Grajske mesnine), coctaile z modro frankinjo, si ogledali Grad Sevnica, biser v ogrlici posavskih gradov, sodelovali v nagradni degustaciji, si ogledali razstavo vseh ocenjenih modrih frankinj, prisluhnili izvirnim aforizmom... Da pa bo večer še prijetnejši, bo za vaše dobro počutje in razpoloženje poskrbela mlada, a izkušena pevka Eva Černe z zimzelenimi slovenskimi popevkami...

Podroben program festivala je objavljen na: http://www.modra-frankinja.com/program-modra-frankinja.html

Ocenjevanje vzorcev modre frankinje je potekalo 27. avgusta. Izvedla ga je mednarodna strokovna komisija po 20 točkovni metodi v naslednji sestavi:

g. Jože Simončič (predsednik komisije, Kartuzija Pleterje, d.o.o., Slovenija)
g. Iztok Klenar (enolog, podpredsednik Mednarodne zveze enologov (UIOE), Slovenija)
g. Mojmir Wondra, prof. dr. (predstojnik Katedre za tehnologijo vina, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Slovenija)
ga. Tatjana Košmerl, prof. dr. (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Slovenija)
ga. Darja Bovha (Vinska klet Vila platana, Slovenska Bistrica, Slovenija)
dr. József Kosárka (degustator, Budimpešta, Madžarska)
ga. Anna Schachner (dipl. somelje, Gradec, Avstrija)

REZULTATI OCENJEVANJA MODRIH FRANKINJ >>>

Priprava na trgatev 2015

KGZNMKer se približuje čas trgatve, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto vabi vse vinogradnike, da se udeležite enega izmed predavanj, ki bo v organizaciji zavoda izvedeno na 8 lokacijah znotraj območja vinorodne dežele Posavje. Predavanje bo za slušatelje brezplačno.

V Sevnici bo predavanje organizirano v četrtek, 10. septembra ob 17. uri, in sicer v Kulturni dvorani oz. gasilskem domu v Sevnici.

Vabilo KGZ Novo mesto>>>

Iz KGZ Novo mesto so nas še obvestili, da so trenutno brez svetovalca specialista za vinarstvo. Samo Hudoklin se je namreč odločil za odhod na novo delovno mesto direktorja občinske uprave na Občino Šentjernej. Po odhodu dosedanjega svetovalca, so na zavodu pričeli z aktivnostmi za zaposlitev novega kompetentnega strokovnjaka. Ker gre za javni zavod, so postopki zakonsko predpisani in zato trajajo nekoliko daljši čas, še pred objavo javnega razpisa, pa mora biti pridobljeno soglasje vlade RS za nadomestno zaposlitev, katerega v tem trenutku še čakajo. Kot so na KGZ Novo mesto zatrdili, je njihova želja v čim krajšem možnem času zaposliti strokovnjaka, ki bo izkušen in primeren za delo svetovalca specialista za vinarstvo. Do takrat lahko svoja strokovna vprašanja s področja vinarstva naslavljate na Andreja Bajuka, vodjo vinarskega laboratorija na KGZ Novo mesto (tel. 07 373 05 92, 051 687 805, oz. e-pošta andrej.bajuk​@​gov.si). 

Jože Simončič - direktor zavoda in Andrej Bajuk - vodja vinarskega laboratorija želita našim vinogradnikom obilno trgatev in kakovosten letnik ter dobro sodelovanje tudi v prihodnje. Njunim željam se pridružujemo tudi člani Upravnega odbora Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj.

53. mednarodni kmetijsko-živilski sejem

53kzsejem

53. kmetijsko živilski sejem bo v Gornji Radgoni potekal v dneh od 22. do 27. avgusta. V organizaciji našega društva ga bomo tradicionalno obiskali na "dan vinogradnikov in vinarjev", v torek, 25. avgusta 2015.

Popoldan (tj. po 16. uri) bomo preživeli na vinogradniško - turistični kmetiji Dreisibner v Svečini, ob slovensko avstrijski meji - prav tam, kjer imajo »srce«. Na posestvu pridelujejo vrhunska vina in so poznani tudi po dobri kulinarični ponudbi. Vaše prijave do popolnitve avtobusa, oz. najkasneje do 24.8., zbiramo v poslovalnici KOC v Sevnici. Kotizacija (v katero je vključen prevoz, prigrizek, vstopnina, kosilo s pijačo in degustacija v 300 let stari kleti) znaša 35 EUR na osebo.

Odhod avtobusa bo iz avtobusne postaje Izletnik v Sevnici, v torek 25.8.2015 ob 6. uri. Povratek v Sevnico načrtujemo okvirno ob 22. uri. Vabljeni!

dreisibner

VEČ (AGRA)>>>
VEČ (Dreisibner)>>>

Slovo od častnega člana in dolgoletnega predsednika

Umek R

Članicam, članom in prijateljem Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj sporočamo žalostno vest, da se je za vedno poslovil bivši predsednik in častni član Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj, Rado Umek.

Rodil se je oktobra 1928, njegovo življenje je spremljalo aktivno delo na gospodarskem, političnem in društvenem področju. Med drugim je opravljal funkcijo predsednika našega društva, in sicer od februarja 1986 do konca januarja 2000, torej celih 14 let.

Preberite več

Srečanje s predstavnikom Bayer CropScience

canje 2015

Na Čanju, v vinogradu Jožeta Mirta, je v sredo 15. julija potekalo srečanje s strokovnjakom podjetja Bayer CropScience. Strokovni sodelavec Gal Motore je podrobneje predstavil delovanje pripravkov za varstvo vinske trte omenjene družbe. Na kratko je povzel, kaj se je dogajalo v vinogradu in predstavil opravila, ki jih moramo še opraviti pred trgatvijo. Opozoril je tudi na trenutno velik potencial za nastanek oidija, pa tudi peronospore, kar se v zadnjih dneh že kaže v nekaterih vinogradih. Nihanja med nočno in dnevno temperaturo ter visoka zračna vlaga namreč ustvarjajo idealne pogoje za nastanek bolezni. Okoli 50 zbranim vinogradnicam in vinogradnikom je svetoval, da zdrave vinograde ohranimo do trgatve, zaenkrat namreč v večini vinskih goric kaže, da se nam morda po nekaj letih spet obeta dobra in obilna trgatev. Prijetno srečanje smo zaključili v sproščenem in veselem razpoloženju, kot se za vinogradnike, ki se zberejo v zidanici med vinogradi, tudi spodobi.

Fotogalerija>>>

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih