46teden cvicka

Pletev vinske trte

tzelena rez 2017Kar nekaj naših vinogradov je žal prizadela aprilska pozeba. V teh vinogradih je potrebno skrb namenjati ohranjanju mladic, ki so ostale. Pri pletvi bomo zato največji poudarek namenili zračni in dobro osončeni listni masi, pazili bomo tudi na to, da ohranimo les za naslednje leto.

Na večini mest propadlih mladic bodo pognale nove (nerodne) mladice. Stroka priporoča, da zaradi varovanja rezervnih priočes, prizadetih poganjkov ne trgamo, temveč jih pustimo, da odpadejo sami. Izjemoma, kjer trta ob prizadetem poganjku ne nastavi rezervnega očesa (rumeni muškat, chardonnay in praviloma sorte z velikimi grozdi) prizadete poganjke prikrajšamo na čep, do 2 cm dolžine.

V vinogradih, kjer smo jo odnesli bolje in nas je pozeba zaobšla, bomo v teh dneh opravili zelena dela, tj. pletev odvečnih mladic. Pri pletvi odstranjujemo vse odvečne mladice, ki jih trta ne potrebuje ali bi nam poslabšale pridelek. Če pletve oz. odstranjevanja odvečnih mladic ne opravimo temeljito, se posledice izražajo kot gozd, grmičast trs, ki otežuje vzdrževanje vzgojne oblike in dobro zaščito. Tudi grozdje na neopletih trtah bo bolj podvrženo gnitju, oploditev pa bo slabša. Z deli pričnemo takoj, ko na poganjkih opazimo kabernike. Pletev moramo končati vsaj deset dni pred cvetenjem, ki se bo letos, kot kaže zaenkrat, pričela v juniju.

Pri pletvi odstranjujemo:
  • vse jalovke na starem lesu, kolikor jih ne bomo uporabili kot nadomestni reznik ali za pomladitev trsa, šparonov sli reznikov,
  • nerodne mladike na šparonih, ki so zbrstele iz sobrstov,
  • nerodne mladike na reznikih in čepih, razen tistih, ki jih bomo potrebovali pri rezi spomladi,
  • vse drobne in slabo razvite mladike na deblu in šparonu, ki so zbrstele iz spečih očes, razen tistih, ki jih bomo pri naslednji rezi potrebovali za pomladitev trte,
  • pri mlajših vinogradih mladike, ki imajo grozd, če opazimo, da so trsi preobremenjeni,
  • tudi rodne mladike, če je nastavek preobilen za trto.
Odvečne in nepotrebne mladice porabijo v začetku rasti veliko rezervne hrane, zato jih je treba odstranjevati pravočasno. Če s pletvijo pričnemo bolj zgdaj, ko so mladice dolge do 5 cm, je pletev čez teden - dva potrebno ponoviti. Če plejemo prepozno, pa je za odstranjevanje priporočljivo uporabiti škarje, saj ročno odstranjevanje razvitih mladik povzroča rane. Cilj zelene rezi je, poleg boljše prehranjenosti, tudi večja zračnost listne stene, boljša osvetljenost in večji učinek pri preprečevanju bolezni.

Mladice usmerimo med žice in jih po potrebi pravočasno privežemo, da jih zaščitimo pred neugodnimi vremenskimi vplivi (vetrom).

vitica4

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>