46teden cvicka

Dozorevanje grozdja

P1070674Po podatkih KGZ Novo mesto, ki tudi letos spremlja dozorevanje grozdja v vinorodni deželi Posavje, lahko stopnjo zrelosti grozdja primerjamo z zrelostjo v enakem obdobju z letnikom 2014, v primerjavi z letnikom 2015 pa podatki kažejo, da dozorevanje grozdja zgodnjih in nekaterih srednje poznih sort v tem času zaostaja približno 10 dni. V odvisnosti od lege, predvsem pa manjše obremenitve je razlika lahko tudi manjša. Vendar višje temperature in suhi dnevi v zadnjem tednu dozorevanje pospešujejo, tudi vremenske napovedi za naslednji teden bodo ugodne za pospešeno dozorevanje. Rezultati opravljenih meritev so seveda merodajni za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno, zato naj spomnimo, da je potrebno v vsakem vinogradu posebej spremljati dozorevanje grozdja (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje) in določiti optimalni rok trgatve za posamezno sorto.

Trgatev je odločilno in sklepno opravilo vinogradnikov. V tem obdobju je tudi zadnji čas za zadnje redčenje grozdja. S skupnim trganjem kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja se zniža kakovost celotnega pridelka. V ta namen se odstranjuje poškodovano, neobarvano grozdje, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani bodisi od bolezni, insektov in fizioloških motenj. Kjer se je ali se bo začela gniloba, ki se bi zaradi morebitnih padavin še stopnjevala, svetujemo podbiranje. Vsi ukrepi, ki pripomorejo k večji higieni in osvetljenosti v coni grozdja, od odstranjevanja starih, suhih rumenih listov do odstranjevanja poškodovanih grozdov, neposredno vplivajo na manjšo okužbo z botrytisom in višjo kakovost pridelanega grozdja. Ob morebitni uporabi botriticida za preprečevanje gnilobe naj vinogradnike opozorimo na nujno upoštevanje karence v izogib težavam pri alkoholnem vrenju mošta.

V grozdnih jagodah med zorenjem upada koncentracija in se spreminja sestava kislin, narašča pa vsebnost sladkorjev. V fazi polne (ali naravne) zrelosti se vsebnost sladkorja ne bo povečevala več. Jagode v tej fazi dosežejo največjo težo in vsebnost sladkorja, arome v jagodi so optimalno razvite, barva jagod je sortno značilna, v pecljevini ni več škroba, jagoda pa ne sprejema asimilantov. Koncentracija sladkorja v grozdni jagodi se lahko še povečuje, če jagodo napade glivica Botritis-a, ki se razvije v plemenito gnilobo. Glivica "napade" površino jagode in ustvari veliko drobnih por, skozi katere izhlapeva voda, sladkor pa ostaja in se koncentrira. V končni fazi lahko jagode dobijo obliko rozin z visokimi koncentracijami sladkorja, koncentracije preko 100 in več Oe. Iz takega grozdja, seveda na račun zmanjšanja količine, dobimo vina posebnih trgatev: pozne trgatve, jagodne izbore, suhe jagodne izbore in ledene trgatve.

Priprava na trgatev je zelo pomembna! Le tako bomo imeli, ko bo napočil pomemben trenutek, dovolj časa, da se posvetimo omembnemu opravilu. Pripravimo in temeljito očistimo posodo (vedra, kadi, vinska posoda...) in opremo (mline, preše, črpalke, škarje, plastične cevi...), ki jo bomo potrebovali, nabavimo enološka sredstva ipd.

Grozdje oberemo, ko je tehnološko zrelo! Trgatev, če se le da, opravimo v suhem vremenu! Toplo vreme je pomembno, ko trgamo rdeče grozdje, za katerega želimo, da se vrenje prične čim prej. Za bele sorte, ki jih pred pričetkom vrenja bistrimo oz. razsluzimo, želimo začetek vrenja zadržati za več ur, zato ga potrgamo zjutraj, oz. ko je grozdje še ohlajeno. V nasprotnem, začetek vrenja zadržimo s primernim dodatkom prostega žvepla in ohlajanjem. V klet dostavimo čim manj poškodovano grozdje!

V primeru, ko želi pridelovalec pridelati vino z označbo vrhunsko vino ZGP, mora predhodno pridobiti mnenje pooblaščene organizacije (npr. KGZ Novo mesto) o ustreznosti količine in kakovosti grozdja za pridelavo vrhunskega vina, zlasti glede stopnje naravnega alkohola in zdravstvenega stanja grozdja. V tem primeru mora pridelovalec grozdja, namenjenega za predelavo v vrhunsko vino ZGP najmanj 8 dni pred trgatvijo opraviti predprijavo trgatve, dva dni pred trgatvijo pa tudi prijavo roka trgatve pri pooblaščeni organizaciji. Le-ta nato v dveh dneh po prijavi termina trgatve opravi pregled dozorelosti grozdja v vinogradu, kjer mora biti prisoten tudi pridelovalec ali njegov zastopnik. Omenjeni pregled v vinogradu delno plača pridelovalec v višini 20 % stroškov pregleda (na kraju samem), 80 % stroškov pa je sofinancirano s strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Grozdje, namenjeno pridelavi v vrhunsko vino, mora ob trgatvi dosegati najmanj 84 °Oe, ob pregledu v vinogradu najmanj 80 °Oe. Če grozdje v vinogradu, ob pregledu ne dosega 80 °Oe, pridelovalec ne more zaprositi za ponovni pregled. Na grozdju, ki je namenjeno za pridelavo vrhunskega vina posebne kakovosti mora biti prisotna žlahtna gniloba. Sladkorne stopnje tega grozdja v vinogradu pa morajo biti najmanj:
- pozna trgatev 91 °Oe,
- izbor 102 °Oe,
- jagodni izbor 127 °Oe,
- ledeno vino 127 °Oe v moštu in
- suhi jagodni izbor 154 °Oe.

Iz Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj vam želimo, da izkoristite dano priložnost - predvsem pa pustimo grozdju, da na trti zori do doseganja optimalnih parametrov, ki takšno kakovost dopuščajo!

VEČ O TRGATVI >>>

vitica4

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>