Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Izvedli smo jubilejno, 40. društveno ocenjevanje vin

Ozrimo se 40 let nazaj. "Ožji vinogradniški okoliš Sevnica–Boštanj, kot podružnica Društva vinogradnikov Dolenjske, je 13. februarja 1982 v Sevnici organiziral prvo ocenjevanje vin. Degustacijska komisija, ki jo je vodil Darko Marjetič, je takrat ocenila 51 vzorcev, od katerih sta bila 2 izločena zaradi samorodnice. Ocenjena vina so bila: 34 vzorcev cvička, 6 vzorcev črnega in 9 vzorcev belega vina. Najvišja mesta so zasedli Klenovšek Alojz – Trnovec za cviček (14,1 točk), Sinkovič Avgust – Brezovo za belo (15,6 točk) in Možic Ivan – Sevnica za »črno« vino (14,5 točk). Na diplome, ki so jih podelili sodelujočim, sta se podpisala Mira Možic, kot tajnik in Alojz Rupar, kot predsednik OVO Sevnica–Boštanj.".

V soboto, 12. februarja 2022 smo izvedli 40. društveno ocenjevanje vin. Jubileju primerno smo zbrani nazdravili s penino. Čestitke vsem sodelujočim in velika zahvala vsem, ki ste sodelovali pri izvedbi - tako degustatorjem dveh 5 članskih komisij, kakor tudi članom tehnične ekipe, ki so zbrali in pripravili vzorce ter obdelali rezultate. 

ocenjevanje naslovna

icon acrobatRezultati ocenjevanja >>>
Trendi ocenjevanj po letu 2000 >>>

Predsednika komisij sta bila enologinja Darja Bovha, ki naša vina ocenjuje že skoraj 20 let in Jure Grubar, direktor in enolog krške kleti, ki se je naši degustacijski ekipi tokrat pridružil drugič. Po ocenjevanju sta strnila svoje vtise, ki jih povzemamo v nadaljevanju.

Darja Bovha je s svojo ekipo ocenila rdeča deželna vina, vzorec bizeljčana, portugalko, žametovko, modro frankinjo - rose in vsa bela vina. Svoj nagovor je pričela s pohvalo pridelovalcem za dobra vina, društvu za odlično organizacijo in zahvalo za zaupanje. Veseli jo, da z našim društvom že mnoga leta uspešno sodeluje.

Rdeče deželne zvrsti so uvrščene v kakovostnem razredu, tako da so bili vtisi dobri že na začetku ocenjevanja. Letniku primerno je bila pri nekaj vzorcih malo preveč izražena trpkost, kar pa bo z zorenjem v večini še odpravljeno, če vina seveda ne bodo prej popita. Ocenjena sortna rdeča vina so bila solidna in brez napak. Tudi pri belih zvrsteh ni bilo neprijetnih presenečenj. To so vina, ki se jih popije več in prav je, da se vinarji tega zavedamo. Bolj kot običajno so bile pri belih vinih izrazite barve, kar je komisija nagradila. Bele zvrsti imajo lepa izhodišča, da zorijo naprej in še dobijo na kakovosti. Laški rizlingi so bili sadni, z lepo sortno zaznavo, mladostni in prijetni. Eden od sauvignonov je bil lepo uvrščen in dober, drugi vzorec je bil žal izločen zaradi bekserja. Najboljši predstavniki svoje sorte so bili vzorci chardonnaya, kar je bilo nagrajeno z lepimi ocenami. Za konec ocenjevanja sta bili ocenjeni še dve zelo lepi in negovani penini, ki sta prejeli vrhunsko oceno. Ponašata se s svežino, lepim vonjem in izrazitimi mehurčki.

Jure Grubar je s svojo skupino ocenjevalcev ocenil cvičke in modre frankinje. Pri cvičkih je izpostavil opažene razlike med ocenjenimi vzorci. Bili so, od malo bolj robatih in taninastih, ki se včasih grizejo s kislino (odraz letnika), do gladkih, harmoničnih in svežih. Opozoril je, da je bilo nekaj vzorcev rahlo reduktivnih (zaprtih), kar je komisija do neke mere tolerirala. Tem vzorcem (podobno velja tudi za nekaj modrih frankinj) bi prijal zračni pretok. Na splošno pa je enolog največje cvičkove kleti, s cvički, ki so bili ocenjeni, zadovoljen. Spodbudno je, da so cvički čisti in lepo kletarjeni, saj je komisija od 26 vzorcev izločila le 2, zaradi bekserja in oksidacije, skoraj 27 % cvičkov pa je doseglo oceno najmanj 16,0. Dva, sicer lepa vzorca modrih frankinj letnika 2021 (od 25), je komisija izločila zaradi oksidacije in jih je potrebno žveplati oz. zaščititi. Sicer je pri modrih frankinjah vse na mestu. Pričakovano je pri mladih vinih zaznano še malo neharmonije, v smislu izstopanja nezrelih taninov, kar pa bo s pravilnim zorenjem in s časom odpravljeno. Ocenjenih je bilo nekaj zelo dobrih in obetajočih frankinj, kjer je poudarjena lesna nota kot rezultat zorenja v sodih. V skupini treh modrih frankinj letnika 2020 je bila zasluženo dodeljena tudi vrhunska ocena, prav tako pri bariku letnika 2019. Tudi Jure Grubar je izpostavil dobro organizacijo in potek ocenjevanja, se zahvalil za zaupanje in čestital sodelujočim.

Skupno je bilo ocenjenih 100 vzorcev, od katerih jih je bilo le 7 izločenih (3 zaradi bekserja, 3 zaradi oksidacije in 1 zaradi etilacetata). Delež izločenih vzorcev je najnižji po letu 2000, odkar hranimo in statistično vrednotimo rezultate, kar je vsekakor spodbuden rezultat.

Člani ocenjevalnih komisij se strinjajo, da lahko ocenjena vina letnika 2021 ovrednotimo z oceno prav dobro. To je lepa popotnica za članice in člane društva, je tudi rezultat več desetletnega dela Društva vinogradnikov Sevnica–Boštanj. Zaželeli so, da bi odlična vina, ki so bila ocenjena, pa tudi druga, ki zorijo v naših kleteh, našla pot do tistih, ki takšna vina spoštujejo in si zaslužijo, da v njih uživajo.

Nekaj trenutkov današnje degustacije lahko podoživite v naši fotogaleriji. 
Fotogalerija >>>

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih