Prognostično obvestilo za varstvo rastlin

junij2022V vinogradih poteka pospešen razvoj grozdov in večina jagod je že presegla debelino graha. Med seboj so se začele dotikati (75 – 77 po lestvici BBCH).

Za zagotavljanje zdravega stanja vinske trte je poleg varstva s kemičnimi sredstvi potrebno sočasno skrbeti tudi za redna zelena dela: prikrajševanje mladic, pletev zalistnikov, postopno odstranjevanje listja v predelu grozdja in vršičkanje. Omogočiti morate ustrezno zračnost.

Nevarnost širjenja okužb peronospore vinske trte je velika, zato svetujemo pedantno varstvo pridelka. V poštev pridejo sredstva s kombiniranim načinom delovanja: EQUATION PRO (400 g/ha; zaloge v uporabi do 16.09.2022), TANOS 50 WG (0,4 kg/ha; zaloge v uporabi do 16.09.2022), FOLPAN GOLD (2,5 kg/ha od konca cvetenja do faze, ko se grozdne jagode strnejo), FORUM STAR (1,6 kg/ha), SFINGA EXSTRA WDG (1,5 kg/ha od BBCH 53-75) in 2 kg/ha od BBCH 76), TWINGO (3 kg/ha), REBOOT (0,4 kg/ha), AMPEXIO (0,5 kg/ha), CYMBAL (največ 0,25 kg/ha), VALIS F (2 kg/ha), SANVINO (1,125 kg/ha od BBCH 71 in 1,5 kg/ha do BBCH 83 za vinsko grozdje in od BBCH 75 – 79 za namizno), DELAN PRO (3 l/ha), PERGADO F (3 kg/ha), PERGADO D (1,4 l/ha), DAIMYO F (2,5 l/ha; veljavnost do 31.7.2022), VIDERYO F (2,5 l/ha; veljavnost do 31.7.2022), VINCYA F (2,5 l/ha; veljavnost do 31.7.2022), MILDICUT (4 l/ha; veljavnost do 31.7.2022), DELAN PRO (3 l/ha), FOSHIELD (samostojno v šestih zaporednih tretiranjih v odmerku 1-4 l/ha, odvisno od razvojne stopnje faze trte v času tretiranja…),… Kjer je bujnost rasti izrazito močna, lahko uporabite pripravke na osnovi bakra, oz. v kombinaciji z njim: PERGADO C (4 – 5 kg/ha).

Proti oidiju vinske trte ukrepajte z enim od sredstev kot so: KARATHANE GOLD 350 EC (0,5 – 0,6 l/ha), TALENDO EXTRA (ko so večina jagod med seboj dotika: 0,2-0,4 l/ha), TALENDO (0,25 l/ha), NATIVO 75 WG (0,16 kg/ha; veljavnost do 31.8.2022), SERCADIS (0,15 l/ha), SPIROX D (0,5 l/ha; do začetka stikanja jagod), KUSABI 300 SC (0,3 l/ha), MAVITA 250 EC (0,2 l/ha), MISHA 20 EW (0,23 l/ha; zaloge v uporabi do 30.11.2022), ORIUS 25 EW (0,4 l/ha), DYNALI (0,65 l/ha), VIVANDO (0,2 l/ha; do zapiranja grozdov - BBCH 79), PROSPER CS 300 (1 l/ha), DOMARK 100 EC (0,3 l/ha), TOPAS 100 EC(0,3 l/ha), SCORE 250 EC (0,2 l/ha), DIFCOR 250 EC (0,12 l/ha), UNICORN DF (2,2 kg/ha), COLLIS (0,4 l/ha),…

Priporočen razmik med tretiranji naj bo v tem obdobju na 7 do 10 dni.

Preden se jagode strnejo in grozd zapre, je potrebno poskrbeti za preventivno varstvo pred sivo plesnijo. Za ta namen priporočamo: CANTUS (1,2 kg/ha), MYTHOS (2,5 l/ha), PROLECTUS (1,2 kg/ha), PYRUS 400 SC (2 l/ha), SCALA (2 l/ha), ZENBY (1,5 l/ha), SWITCH 62,5 WG (1 kg/ha), TELDOR SC 500 (1,5 l/ha). V poštev pridejo tudi sredstva z antagonističnim delovanjem: AMYLO - X (1,5 – 2,5 kg/ha), SERENADE ASO (4 l/ha), BOTECTOR (1 kg/ha), TEAGRO (0,37 kg/ha) ali POLYVERSUM (0,25 kg/ha). Na zmanjševanje okužb imajo vpliv tudi KARBICURE (5 kg/ha), OROCIDE PLUS (6,4 l/ha) in PREV-GOLD (6,4 l/ha). Vseh osem je primernih za ekološko pridelavo.

V primeru neurja s točo je potrebno najprej počakati, da se vinograd osuši, potem uporabite pripravke na osnovi aktivne snovi folpet (Follow 80 WG, Folpan 80 WDG, Pergado F, Twingo,…) ali BAKROVE PRIPRAVKE.

Pri rednem spremljanju razvoja ameriškega škržatka, prenašalca karantenske bolezni zlata trsna rumenica, beležimo prisotnost večine ličink na razvojnih stopnjah L3 in L4. Še vedno se pojavljajo ličinke L1; že nekaj dni pa so prisotne tudi ličinke škržatka stopnji L5. Predvidevamo, da se bodo prvi odrasli osebki pojavili v naslednjih dneh. Sedaj je nastopil ustrezen čas za nameščanje rumenih lepljivih plošč za spremljanje odraslih škržatkov! Podroben pristop njihovega spremljanja in zatiranja je predstavljen v drugem posebnem obvestilu.

Pripravil: Domen Bajec, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (23. 6. 2022)
Besedilo je objavljeno na spletni strani PROGNOSTIČNA OBVESTILA (gov.si).

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021