Obvestilo o varstvu vinske trte

prog obv

Vinska trta v vinorodni deželi Posavje trenutno upočasnjeno napreduje v razvoju. Mladike dosegajo dolžino 20 – 30 cm; socvetja so jasno vidna (53 - 55 po lestvici BBCH).

Trenutno nestanovitne vremenske razmere so s pogostimi padavinami zelo ugodne za razvoj glivičnih bolezni. Z naraščanjem temperature ozračja se bo povečevalo tudi tveganje za okužbe s peronosporo vinske trte.

Za varstvo manj razvitih vinogradov lahko uporabite preventivno delujoča sredstva kot so: FOLLOW 80 WG (1,25 kg/ha), FOLPAN 80 WDG (1,25 kg/ha), FOLPAN 50 SC (2 l/ha; zaloge v uporabi do 30.03.2020), POLYRAM DF (2,4 kg/ha), AVTAR 75 NT (2 kg/ha), MANFIL 75 WG (2 kg/ha), DITHANE DG Neotec (2 kg/ha), DITHANE M-45 (2 kg/ha), MANFIL 80 WP (2 kg/ha), MANFIL PLUS 75 WG (2 kg/ha), PINOZEB M-45 (2 kg/ha), PENNCOZEB 75 DG (2 kg/ha), ELECTIS 75 WG (1,5 kg/ha), DELAN PRO (3,0 l/ha), VIDERYO F (2,5 l/ha), VINCYA F (2,5 l/ha), DAIMYO F (2,5 l/ha). Na zgodnejših legah pa je smiselno poseči po kombiniranih pripravkih: DELAN PRO (3 l/ha) ACROBAT MZ WG (2,5 kg/ha), FORUM MZ WG (2,5 kg/ha), MOXIMATE 725 WG (1,25 kg/ha), MOXIMATE 725 WP (1,25 kg/ha), MOXIMATE PLUS (1,25 kg/ha), NAUTILE DG (2,4 kg/ha), PROFILUX (1,25 kg/ha), TANOS 50 WG (0,4 kg/ha), EQUATION PRO (400 g/ha), REBOOT (0,4 kg/ha), ORVEGO (0,8 l/ha), ENERVIN (2,5 kg/ha), MILDICUT (2 l/ha), ELECTIS 75 WG (1,5-1,8 kg/ha). Sistemično delujoča SORIALE LX in LBG-01F34 nanesete v odmerku 4 l/ha, če ju uporabite samostojno, oz. 3 l/ha v kombinaciji s fungicidi na osnovi aktivnih snovi folpet ali mankozeb. S sredstvi na osnovi aktivne snovi fosetil aluminij je potrebno nanos opraviti 3 × zaporedoma, v razmiku 8-10 dni (prilagodite intenzivnosti rasti): MIKAL FLASH (4 kg/ha), MOMENTUM F (4 kg/ha), ALLEATO DUO (1-2 kg/ha).
V primeru neurja s točo opravite varstvo vinograda čim prej, a počakajte, da se listje osuši. Pri izbiri pripravkov dajte prednost sredstvom z aktivno snovjo folpet: FOLPAN 50 SC, FOLPAN 80 WDG, FOLLOW 80 WG ali katerim drugim kombiniranim pripravkom z a.s. folpet.

Proti oidiju vinske trte dodajte pripravek na osnovi žvepla: THIOVIT JET, COSAN, KUMULUS DF, MICROTHIOL SPECIAL, PEPELIN WG ali VINDEX 80 WG; v odmerku 3 do 8 kg/ha. Slednji učinkujejo tudi na zmanjševanje napada pršic trsne kodravosti (akarinoze), trsne pršice (erinoze). Na legah, kjer povzroča oidij redne in hude okužbe, lahko pristopite s KARATHANE GOLD 350 EC (0,5 l/ha), SERCADIS (0,15 l/ha), KUSABI 300 SC (0,15 l/ha), FALCON EC 460 (0,4 l/ha),...

Ob upočasnjeni rasti mladik se očitneje izražajo napadi akarinoze in erinoze. Svetujemo redno spremljanje dogajanja in v primeru opaženih poškodb uporabo pripravka VERTIMEC PRO (1 l/ha, oz. 10 ml na 100 m2).

Razmike med tretiranji v tem obdobju prilagodite intenzivnosti padavin (ko pade več kot 30 mm, je zaščitna obloga že oslabljena), oz. na 7 - 8 dni. V primeru rabe sredstev, ki so čebelam nevarna, pokosite cvetočo podrast in jih uporabite v večernem času, ko čebele ne letajo. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

Pripravil: Domen Bajec, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (22.05.2019)

karsia

Karsia - novosti v 2019 >>>