Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Obvestilo o varstvu vinske trte

pikapolonicaVinska trta nadaljuje z razvojem listov. Mladike dosegajo velikost 12 – 30 cm. Socvetja so nabrekla, s cvetovi tesno stisnjenimi skupaj (55 po lestvici BBCH).

Pogoji za razvoj peronospore vinske trte so bili v preteklih deževnih dneh zelo ugodni. V kolikor ste pred padavinami lahko izvedli preventivno varstvo, ga nadaljujete s pripravki kot so MILDICUT (4 l/ha), DELAN PRO (3 l/ha), AMPEXIO (0,5 kg/ha), MIKAL FLASH (4 kg/ha; potrebna zaporedna uporaba), MOMENTUM F (4 kg/ha; potrebna zaporedna uporaba), FOLLOW 80 WG (1,9 kg/ha), FOLPAN 80 WDG (1,9 kg/ha), POLYRAM DF (3 kg/ha), FOSHIELD (1 l/ha; potrebna 6 × zaporedna uporaba), FYTOSAVE (2 l/ha; dovoljen v ekološki pridelavi). Od tretjega razvitega lista do cvetenja je v odmerku 1,25 kg/ha možna tudi raba bakrovih pripravkov BADGE WG ter od petega lista dalje CUPROXAT (5,3 l/ha), NORDOX 75 WG (1,6 kg/ha), ki pridejo v poštev tudi v ekološki pridelavi. Na legah, kjer je zadnje deževje onemogočilo uspešno preventivo, svetujemo fungicide s kombiniranim delovanjem: TWINGO (3 kg/ha), REBOOT (0,4 kg/ha), FOLPAN GOLD (v odmerku 2 kg/ha do konca cvetenja), FORUM STAR (1,6 kg/ha), MOMENTUM TRIO (3 kg/ha), MAGMA TRIPLE WG (3 kg/ha), MIKAL PREMIUM F (3 kg/ha), … Pri sredstvih z a.s. fosetil-Al je potrebna zaporedna uporaba pripravkov s to snovjo.

Topli dnevi s temperaturami nad 15 °C so primerni za uporabo žveplovih pripravkov: THIOVIT JET, COSAN, KUMULUS DF, MICROTHIOL SPECIAL / ali DISPERSS, PEPELIN WG, SULFAR, VINDEX 80 WG, VERTIPIN, ki v odmerku 3 do 8 kg(l)/ha zmanjšajo stopnjo napada pršic trsne kodravosti (akarinoze), trsne pršice (erinoze), učinkujejo na zmanjševanje okužb črne pegavosti vinske trte in delujejo proti oidiju vinske trte.

Na parcelah, kjer se redno oblikujejo hude okužbe z oidijem vinske trte, svetujemo v prihodnje uporabo KARATHANE GOLD 350 SC (0,5 l/ha), KUSABI 300 SC (0,15 l/ha), SPIROX (0,4 l/ha) ali SPIROX D (0,5 l/ha).

Proti peronospori, oidiju in črni pegavosti vinske trte deluje tudi pripravek UNIVERSALIS (2 l/ha)

Čedalje izrazitejši so napadi trsne listne pršice šiškarice / erinoze. Za varstvo vinogradov je možno uporabiti VERTIMEC PRO (0,1 % koncentracija, največji dovoljeni odmerek je 1 l/ha).

Zatiranje fitofagnih pršic je pomembno tudi iz vidika preprečevanja širjenja virusnih obolenj kot je npr. Grapevine Pinot gris virus (GPGV).

Nanos opravite v mirnem vremenu, v večernem času, ko ni možnosti vpliva na čebele. Pred uporabo čebelam nevarnih pripravkov odstranite cvetočo podrast in poskrbite vse za njihovo zaščito. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

Datum objave obvestila: 19.05.2023 
Obvestilo prognostičnega centra: Jugovzhodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto
Objavil/a: BAJEC Domen
Pripravil: Domen Bajec
Seznam registriranih FFS

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih