Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Grajski vinograd

Vinograd je bil ob prenovljenem sevniškem gradu zasajen spomladi 2007. V sodelovanju z Občino Sevnica in KŠTM Sevnica smo ga zasadili člani vseh štirih vinogradniških društev naše občine, in sicer DV Malkovec, DV Sevnica-Boštanj, DV Šentjanž in DV Studenec.

Povod za ponovno postavitev vinograda je bilo dejstvo, da je grajsko pobočje nad starim sevniškim mestnim jedrom v preteklosti že krasil vinograd. Zasadil ga je Johann Nepomuk Händl – kasneje povzdignjen v plemenitega Rebenburga, ki je lastnik gradu postal leta 1803. Grad je uredil v udobno sodobno bivališče in temeljito prenovil okolico. Odstranil je obzidje, zasul obrambne jarke, na južnem grajskem pobočju, do tedaj porastlem s trnovjem, pa je s precejšnjim posegom v teren zgradil škarpirane terase, nanje pa posadil vinsko trto in žlahtno sadje. Na nekaterih grafičnih podobah in kartografskih upodobitvah iz 19. stoletja vidimo obsežen vinograd, ki je ostal ohranjen še nekaj let po II. svetovni vojni, zatem pa zanj ni skrbel nihče več.

Prve trte so bile na terasah grajskega pobočja ponovno posajene 20. aprila 2007, simbolično dejanje je spremljal kulturni program z nagovori takratnega župana Kristijana Janca, takratne direktorice KŠTM Petre Pozderec, sevniškega vinarja Zdravka Mastnaka in prvega skrbnika vinograda ter takratnega najemnika grajske kavarne Martina Dolinška. Nekaj dni zatem, 9. maja 2007, je bilo družno posajenih preostalih 500 trt modre frankinje, prijetno delo smo opravili člani vinogradniških društev sevniške občine.

Protokolarna zasaditev prvih trt, 20. aprila 2007 (fotogalerija)

Sajenje trt modre frankinje, 9. maja 2007 (fotogalerija)

(foto: arhiv DV Sevnica-Boštanj)

Na sevniškem gradu se z modro frankinjo druži tudi potomka najstarejše trte na svetu, ki raste na Lentu v Mariboru. Potomke stare trte žametovke rastejo v mnogih državah in mestih. Tudi v papeževi rezidenci v bližini Vatikana, kamor jo je ponesel papež Janez-Pavel II. po obisku Slovenije, z danskim princem Frederikom so jo posadili ob grad Fredensborg severno od Kopenhagna, raste na severu Poljske v Malborku ob obzidju največjega opečnega gradu na svetu, v Nemčiji raste v Stuttgartu in ob vznožju Alp v Bad Reichenhallu, zori tudi v mestu Pétange v Luksemburgu, v Franciji na zahodnem obronku Alp v Gapu, v Toursu in v Parizu, v Švici je posajena v kraju Herisau, na Malti v mestu Ta'Qali, podarjena je bila vinski bratovščini iz Španije in mestu Mendoza v Argentini, v sosednji Avstriji raste v partnerskem mestu Gradec, v Sloveniji pa v več kot 30 občinah, kjer so najpomembnejša vinogradniška območja, ter v parkih in ob gradovih. 

Prejem cepiča potomke najstarejše trte na svetu, 16. marca 2007

(foto: Občina Sevnica)

Sevniški grad je z bogatimi zbirkami, freskami, sobanami, urejeno okolico, z Lutrovsko kletjo in vrtnarjevo vilo v neposredni bližini, grajskim vinogradom in vinoteko, ki je umeščena v enega od grajskih stolpov, tudi ponos vinogradnikov. Med drugim priča tudi o naši vinogradniški tradiciji, izpričuje vinske zgodbe in nas opominja na klenost ljudi, ki so že v preteklosti prebivali tod in pridelovali vino. V ponos nam je tudi modra frankinja. Sorta je v Sloveniji najbolj razširjena v dveh vinorodnih deželah (Podravje, Posavje) in v petih vinorodnih okoliših (Štajerska Slovenija, Prekmurje, Bizeljsko-Sremiški okoliš, Dolenjska in Bela krajina). Lahko daje visoko kakovostna in vrhunska vina in je v vseh omenjenih okoliših vodilna po kakovosti med rdečimi sortami. Ob vinogradu in festivalih modre frankinje, ki že nekaj let potekajo na sevniškem gradu, mesto Sevnica postaja domicil, tako rekoč "domovanje modre frankinje".

Za ohranjeno dediščino gradu in vinograd skrbi Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica (KŠTM). Vabljeni k obisku našega posavskega bisera - sevniškega gradu z vinogradom in vinoteko in, če še niste - postanite boter kateri od posajenih trt.

spletna stran gradu Sevnica>>>
spletna stran, Festival modre frankinje>>>
povabilo botrom grajskih trt>>>

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih