Trgatev 2022

trgatev2022

Trgatev intenzivno poteka, pričakovanja za odličen vinski letnik pa so glede na parametre in stanje grozdja upravičena.

KGZS Novo mesto tedensko spremlja in objavlja parametre dozorevanja grozdja. Rezultati opravljenih meritev so merodajni za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno, zato naj spomnimo, da je potrebno v vsakem vinogradu posebej spremljati dozorevanje grozdja (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje) in določiti optimalni rok trgatve za posamezno sorto. Pokazatelj dozorelosti ni (samo) sladkorna stopnja, ampak tudi ostali parametri (tudi obarvanost oz. dozorelost pešk). Zgornji rezultati so nam lahko pri tem v oporo. Trgatev je odločilno in sklepno opravilo vinogradnikov, ko je potrebno vinarjem prepustiti čimbolj zdravo in dozorelo grozdje.

Želimo vam, da izzive letošnje trgatve tudi tokrat uspešno obvladate in da na 41. društvenem ocenjevanju vin, ki bo prihodnje leto spomladi, sodelujete z bogatimi, žlahtnimi in harmoničnimi vini letnika 2022.

Uporabne povezave za trgatev:

VEČ O TRGATVI>>>
  Podatki dozorevanja grozdja (KGZS Novo mesto) >>>   aktualno2

Za čas trgatve se odločimo glede na željeni stil vina in doseženi ustrezni tehnološki zrelosti grozdja. Spremljanje dozorevanja grozdja vsaj 14 dni pred trgatvijo omogoča doseči karakter vina, ki ga želimo imeti in ga letnik tudi omogoča. Sladkorna stopnja ni glavni faktor, ki ga upoštevamo pri določanju roka trgatve. Zelo pomembna je vsebnost kislin, pH ter vsebnost prostih in skritih arom. Da bomo določili najbolj primeren čas trgatve za posamezno sorto, svetujemo redno pokušanje grozdja zadnjih deset dni pred trgatvijo. S pokušanjem grozdja bomo bolj natančno zadeli pričakovani karakter našega vina.

S skupnim trganjem kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja se zniža kakovost celotnega pridelka. V ta namen se odstranjuje poškodovano, neobarvano grozdje, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani od bolezni, insektov ali fizioloških motenj.

Pri trgatvi in predelavi poškodovanega in nagnitega grozdja se od vinarja zahteva še posebno odgovornost. Visok nivo higiene, natančno odbiranje poškodovanega ali nagnitega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla, dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in hrane za kvasovke so dejstva, ki jih je potrebno upoštevati pri predelavi nagnitega in poškodovanega grozdja. V takih primerih se svetuje ostro razsluzenje moštov z dodatkom tudi do 1,4 dl 5-6% raztopine žveplaste kisline na 100 l (70 mg SO2/l) mošta in ustreznih čistil. Primerna je kombinacija kalijevega kazeinata in želatine ali kombinacija bentonita, želatine ter kremenčevega čistila. Naj ne bo še enkrat odveč opozorilo, da je aktiven kvasni nastavek v tem primeru, kakor tudi sicer, nepogrešljiv in nujen.

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne