Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Pomen mikroorganizmov v vinarstvu

pomen mikroorganizmovBarvanje in mehčanje grozdnih jagod, zorenje lesa in drugi kazalci že napovedujejo bližajočo trgatev. V grozdju se povečuje količina sladkorja, direktna sončna svetloba, ki osvetli grozd in viša temperaturo, povzroča razgradnjo kislin. 

Po naših vinskih goricah se bodo zopet oglasili klopotci, veselje trgačev bo kmalu odmevalo naokrog. Pa trgatev ni le družabno in veselo doživetje. Za vinogradnika je tudi skrb, odgovornost in krona celoletnega dela. Kvaliteto vinskega letnika žal tudi letos marsikje krojijo vremenske nevšečnosti, odvisna pa bo tudi od drugih dejavnikov - predvsem od trgatve, ki bo morala biti izvedena tako, da bomo v moštu uspeli ohraniti vse naravne sestavine, ki so vinu v prid in omejili mehanizme nastanka bolezni in napak. V času pred trgatvijo imamo priložnost obnoviti in nadgraditi svoje znanje. V branje vam priporočamo publikacijo, ki jo najdete na spletni strani Kmetijskega inštituta Slovenije, z naslovom "Pomen mikroorganizmov pri pridelavi vina" (D. Bavčar, 2017). Iz spleta si jo lahko prenesete iz povezave: Pomen mikroorganizmov pri pridelavi vina.pdf

Pred trgatvijo vas bomo povabili na strokovno predavanje o izvedbi letošnje trgatve (predvidoma 4. septembra v Boštanju).

V času zorenja je tudi čas za razbremenitev preobilno naloženih trt. Tako bomo omogočili normalno preskrbo našemu grozdju in hkrati zagotovili potrebno akumulacijo sladkorjev in aromatov. Na normalno preskrbljeni trti za dobro kakovost na posamezni mladici pustimo 2, izjemoma 3 grozde. Praviloma so višje rasteči grozdi slabše razviti, zato običajno odstranjujemo njih. Redčenje grozdja je obvezen ukrep tudi v mladih vinogradih oz. trtah! Pri izbiri FFS sredstev pazimo na karenco.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih