Zorenje in priprava na trgatev

MF, zorenje

modra frankinja v vinogradu na sevniškem gradu, 10. avgusta 2016

Barvanje in mehčanje grozdnih jagod, zorenje lesa in drugi kazalci napovedujejo skorajšnjo jesen. Povečuje se količina sladkorja, direktna sončna svetloba, ki osvetli grozd in viša temperaturo, povzroča razgradnjo kislin. Predvsem pri aromatičnih sortah lahko vpliva tudi na izgubo arom, kar je odvisno predvsem od sorte in letnika, odvisno je tudi od obsega defoliacije (odstranjevanja listja v coni grozdja) in časa izvedbe. Odstranjevanje listja v vročini zato omejujemo, s tem jagode zaščitimo pred pripeko. Ker bomo s škropljeni za normalne trgatve v drugi polovici avgusta zaključili, pri izbiri sredstev pazimo na karenco.

V času zorenja je še čas za razbremenitev preobilno naloženih trt. Tako bomo omogočili normalno preskrbo našemu grozdju in hkrati zagotovili potrebno akumulacijo sladkorjev in aromatov. Na normalno preskrbljeni trti na posamezni mladici pustimo 2, izjemoma 3 grozde. Praviloma so višje rasteči grozdi slabše razviti, zato običajno odstranjujemo njih. Redčenje grozdja je obvezen ukrep tudi v mladih vinogradih oz. trtah!

Po naših vinskih goricah se bodo zopet oglasili klopotci, ukanje in veselje trgačev bo kmalu odmevalo naokrog. Pa trgatev ni le družabno in veselo doživetje!  Za vinogradnika je to tudi skrb, odgovornost in krona celoletnega dela. Kvaliteta vinskega letnika 2016 bo tudi tokrat odvisna od številnih dejavnikov, tudi od trgatve, ki bo morala biti izvedena tako, da bomo v moštu uspeli ohraniti vse naravne sestavine, ki so vinu v prid in omejili mehanizme nastanka bolezni in napak. V začetku septembra vas bomo povabili na strokovno predavanje o trgatvi. Srečanje z dr. Mojmirjem Wondro, bo tako priložnost, da razjasnimo dileme in vprašanja, povezana s strokovno zahtevnim opravilom.

Čas pred trgatvijo izkoristimo za temeljito pripravo, ki vključuje čiščenje in pregled preše, pecljalnika, črpalk, cevi, kleti, posod in ostalih orodij, nabavo enoloških sredstev, morebitni pretok ali stekleničenje starih zalog vina in planiranje izvedbe.

Na naši spletni strani vas redno seznanjamo z nasveti in priporočili za zaščito in prehrano trte. V času zorenja in trgatve pa vam bodo na voljo tudi podatki o dozorevanju grozdja, napovedi in priporočila za nego mošta, tabele za različne izračune in tipizacijo.

karsia
KZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop