28. društveno ocenjevanje vin (februar 2010)

V letu 2009 nas je narava dobrohotno nagradila, saj smo jeseni potrgali zrelo, harmonično, zdravo in kakovostno grozdje. V oceno degustacijski komisiji smo zaupali 202 vzorca vin, kar je največ v zgodovini naših ocenjevanj. Vina so bila ocenjena 27. februarja 2010, v dveh 7 članskih komisijah. Rezultate najdete TUKAJ.

Ocena letnika 2009 je na splošno zelo dobra, kar dokazuje kakovost ocenjenih vin. Ocenjevalci, ki naša vina ocenjujejo že vrsto let, vključno s predsednikoma obeh komisij, so si enotni, da smo v večini znali izkoristiti naravne danosti letnika 2009 in da tako dobrih vin še nismo ocenjevali. Iz Upravnega odbora društva čestitamo vsem pridelovalcem!

Vzorci vin so bili zbrani 23.2.2010, shranjeni in označeni za ocenjevanje skladno s Pravilnikom o ocenjevanju vin DV Sevnica-Boštanj. Vinogradnice in vinogradniki ste v oceno komisiji zaupali 202 vzorca vin: 129 rdečih in 73 belih, po številu je to največ v zgodovini naših ocenjevanj. Ocenjevanje vin je potekalo v Gostišču Dolinšek, v soboto 27.2.2010 v dopoldanskih urah.

Ocenjevalni komisiji sta vodila Darja Bovha, direktorica in enologinja kleti Slovenska Bistrica in Jože Simončič, enolog Kartuzije Pleterje. Najvišja in najnižja ocena se pri izračunu končne ocene ni upoštevala, vzorec pa je bil izločen, v kolikor sta ga, poleg predsednika komisije izločila še vsaj dva člana. Najboljšim cvičkom je bila izmerjena alkoholna stopnja. Nekaj vzorcev cvička, bizeljčana in sremičana je bilo prekategoriziranih v kategorijo deželnih rdečih vin, pri cvičkih zaradi barve, previsoke alkoholne stopnje ali neustreznih karakteristik, pri bizeljčanih in sremičanu pa zaradi nezadostnega števila točk, ki ga predpisuje zakonodaja.

Ocenjevanje, vključno z obdelavo rezultatov, je potekalo dobro organizirano, za kar je poskrbela utečena tehnična komisija sedmih članov društva. Predsednika obeh ocenjevalnih komisij sta pohvalila brezhibno organizacijo in se zahvalila za povabilo, vsem pridelovalcem pa čestitala za odlična vina. Za strežbo in napoved vzorcev je poskrbela utečena ekipa.

Bovha,2010Ocena degustacijske komisije I (Darja Bovha):
Komisija žal ne more pohvaliti nekaterih suhih rdečih in belih deželnih vin (zvrsti), ki jih je po količini v naših kleteh verjetno tudi največ. Gre za napake in bolezni, nastale v kleteh, ne v vinogradu, saj v izločenih vinih izstopajo bekser, oksidacija in etilacetat. Komisija je ocenila tudi sremičan in bizeljčane, nekateri so bili zaradi nezadostnega števila točk prekategorizirani v deželno rdeča vina. Bizeljčani so bili skladni v okusu, kislini, taninih, obarvani in lepo dozoreli. Pri sortnih belih vinih po sortnosti izstopajo najbolje uvrščeni laški rizlingi, pa tudi chardonnayi, kernerji, sauvignoni in rumeni muškati, ki so bili zastopani kot suhi, polsladki, sladki in kot pozna trgatev. Vsi muškati so prejeli zelo solidne ocene, kar je rezultat pravih kletarskih prijemov in zdravega ter dozorelega grozdja. V večini vin z ostankom sladkorja je le ta lepo vkomponiran v telo, pri nekaj vzorcih pa vendarle neharmonično izstopa.

joze,2010Ocena degustacijske komisije II (Jože Simončič):
Komisija je ocenila cvičke in rdeča sortna vina. Odličen letnik za rdeča vina, sploh cvičke in modre frankinje. Kakovost vin je tudi rezultat dozorelega in zdravega grozdja, v večini so vina sveža, pitka, lepo obarvana, med glavnimi vzroki za izločitev pa je tudi letos bekser. Modre frankinje so različne, nekatere so bile macerirane dlje, tanini v letniku pa lepo dopolnjujejo višje alkoholne stopnje. Modre frankinje nikakor še niso pokazale vsega! Z zorenjem, 2-3 let, bodo mnoge še pridobile na kakovosti. Čuti se, da so nekatera vina kletarjena v sodih, kar lepo zaokrožuje telo. Lepo so bile ocenjene tudi barikirane frankinje, pohvalo si zasluži tudi cabernet sauvignon in žametovke, sploh žametovka - ledeno vino letnika 2009. Slednje je še zelo mlado in rahlo zaprto zaradi višje stopnje prostega žvepla, vendar bogato na telesu, z vsemi karakteristikami predikatnega vina.

Statistični presek ocenjenih vzorcev:

stat,2010