Trendi (statistični podatki po 1999)

Na naših društvenih ocenjevanjih vin v zadnjih letih sodeluje od 80 do 100 članov, ki skupno prispevajo lepo število vzorcev vin. V prvih 35 ocenjevanjih je bilo v društvu ocenjenih okoli 4000 vzorcev. Pred desetletji so bile ocene bolj skromne, do leta 2000 je kakovostni razred doseglo manj kot 20% vzorcev, v zadnjih letih pa je kakovostno vino že več kot vsako drugo. Povprečne ocene, ki z leti naraščajo, so predvsem odraz znanja in izkušenj naših članov, pa tudi dela društva na strokovnem odročju. Naša vina so ocenjevali mnogi eminentni enologi in vinski strokovnjaki iz Slovenije, med njimi dr. Dušan Terčelj, dr. Julij Nemanič, dr. Mojmir Wondra, Darja Bovha, Katarina Merlin, Zdravko Mastnak, Darko Marjetič, Jože Simončič in še mnogi drugi. Ocenjevalci so za naša vina našli optimistične pohvale, bili pa so tudi kritični, ko je to bilo potrebno.

Verjamemo, da so rezultati ocenjevanj usmeritev in v pomoč marsikateremu kletarju, ki mu ni vseeno, kakšno vino neguje v svoji kleti. So vzpodbuda, dokaz kvalitete, lahko pa tudi opomin, da je potrebno korigirati tehnološki proces oz. vinogradniško in kletarsko prakso.

V nadaljevanju si lahko ogledate najpomembnejše trende na ocenjevanjih naših vin po letu 1999.