29. društveno ocenjevanje vin (marec 2011)

ocenje2,2011Sedem članska komisija, ki jo je vodila Darja Bovha, je ocenila rose, sremičane, bizeljčane, deželno bela, bela sortna vina ter žametovko - suhi jagodni izbor. Komisija je ob ocenjevanju ocenila še 10 vzorcev, ki so jih člani društev prispevali za natečaj "Županovo vino 2011".

Rezultate ocenjevanja najdete TUKAJ.

Komisija uvrščena vina ocenjuje kot pitka, sveža, nekoliko blažja, kar je tudi odraz letnika 2010. Ker rdeči bizeljčani niso dosegli zadostnega števila točk, so bili skladno s pravilnikom prekategorizirani v deželna rdeča vina. Deželna bela vina so lepo kletarjena, delež napak in bolezni pa je sorazmerno majhen (2 vzorca zaradi bekserja in eden zaradi oksidacije). Nasploh za večino izločenih vin (8) velja, da gre za težave, ki jih je možno odpraviti (vzroki: bekser, oksidacija, motnost, previsoka vsebnost žvepla). Komisija je bila pozitivno presenečena nad kakovostjo laških rizlingov, nad cvetico, harmonijo in svežino le teh. Tudi pri ostalih sortnih vinih, ki jih je bilo zaradi toče bistveno manj kot v prejšnjih letih, je komisija pohvalila kakovost, vina spadajo v visoki kakovosten razred, nobeno pa ni doseglo vrhunske ocene, razen žametovke (suhi jagodni izbor). Vino ima lepo prihodnost, saj že v zelo zgodnji fazi kaže lep potencial, normalno pa je, da je nekaj mesecev po trgatvi še grobo. Ocenjen je bil tudi vzorec pozne trgatve letnika 2009, ki je zasluženo dosegel vrhunski kakovosti razred, saj ima vse lastnosti predikata.

ocenje4,2011Tudi komisija, ki jo je vodil Jože Simončič je štela sedem članov, ocenila pa je cvičke, deželno rdeča vina, zweigeld in modre frankinje.

Zaradi toče, večjega števila škropljenj in vremensko manj ugodnega letnika, je verjetno tudi več izločenih vin (20), med katerimi kot vzrok prevladuje bekser. Predsednik komisije je zelo pohvalne besede namenil cvičkom, ki so harmonični, z umirjenimi kislinami, z značilnimi lastnostmi, ki se od cvička pričakujejo. Trije vzorci so bili prekategorizirani v deželno rdeča vina, saj komisija v njih ni prepoznala karakterističnih lastnosti cvička. Deželna rdeča vina so solidna, kakor tudi zweigeld. Večina frankinj letnika 2010 se s predhodnim letnikom ne more primerjati, z izjemo najboljših in predvsem prve, ki je dosegla celo vrhunski kakovostni razred. Ocenjene frankinje letnika 2009 kažejo potencial prejšnjega letnika, kajti vina so bila na robu vrhunskega kakovostnega razreda, dva vzorca pa sta ga presegla. V vsakem primeru - frankinje 2009 so pokazale uglajenost in zrelost.

Statistični presek ocenjenih vzorcev:

stat pregled,2011

Predsednika komisij sta v imenu članov pohvalila odličen ambient za ocenjevanje vin, odlične pogoje in organizacijo ocenjevanja, ki je potekalo brezhibno in tekoče.

ocenje3,2011

ocenje6,2011