Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.   

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Trgatev 2017

Trgatev se je pričela tudi v Vinorodni deželi Posavje, letos občutno prej kot prejšnja leta, čemur botrujejo sončni dnevi in visoke temperature.

NAPOTKI ZA KLETARJENJE LETNIKA 2017 (KGZ Novo mesto) >>> 

Podatke o parametrih dozorevanja grozdja, ki jih za Vinorodno deželo Posavje spremlja KGZ Novo mesto, najdete na povezavi: spremljanje dozorevanja grozdja 

V nadaljevanju ponujamo še nekaj uporabnih povezav za trgatev:

presanje

Žametovka, namenjena za predelavo v vino cviček PTP, naj ima sladkorno stopnjo nad 68°Oe, kraljevina nad 70°Oe in modra frankinja ter laški rizling nad 80°Oe. Vino cviček PTP ima lahko največ 10,0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju največ 74,5 °Oe sladkorja) in minimalno 6 g/L skupnih kislin. Tudi pri pridelavi vin beli bizeljčan PTP in rdeči bizeljčan PTP naj bodo pridelovalci pozorni na višino sladkornih stopenj. Beli bizeljčan ima lahko največ 12,5 %, rdeči bizeljčan pa največ 12,0 % vol. dejanskega alkohola.

Ob tem naj opozorimo, da je potrebno spremljati dozorevanje grozdja v svojem vinogradu (upoštevajoč sladkorno stopnjo, skupne kisline, zdravstveno stanje), saj so rezultati opravljenih meritev merodajni le za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno. Le na ta način lahko določimo optimalni rok trgatve glede na želen karakter pridelanega vina.

kvasovkeNaj ponovimo še, da s skupnim trganjem (mešanjem) kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja znižamo kakovost celotnega pridelka. S te namenom spodbiramo poškodovano, neobarvano grozdje, uvele in suhe jagode, pa tudi grozdje, poškodovano od bolezni, insektov ali fizioloških motenj.

Na trgatev se je potrebno temeljito pripraviti in upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in uporaba hrane za kvasovke. Upoštevajte karenco uporabljenih botriticidov in FFS v izogib težavam s fermentacijo.

VEČ O TRGATVI>>>

Kmetijsko - živilski sejem, 2017

Radgona2017 45

50 članic in članov društva se je 29. avgusta  udeležilo 55. Mednarodno kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni. Ekskurzijo smo zaključili na vinogradniški kmetiji Püklavec, ki se nahaja v enem izmed najlepših vinorodnih območij v Sloveniji - v Jeruzalemskih goricah. Glavna dejavnost Püklavčevih je vinogradništvo in vinarstvo. Na 12 hektarjih vinogradov s 45000 trtami pridelujejo odlična bela vina - Chardonnay, Sauvignon, Renski rizling, Muškat otonel in Šipon, o tem smo se tudi prepričali.

FOTOGALERIJA>>>

Trgatev - strokovno predavanje v Boštanju

predavanje,avgust2017

V Boštanju nam je svetovalka za vinarstvo iz KGZ Novo mesto, Ivanka Badovinac, včeraj predstavila parametre dozorevanja grozdja letnika 2017. Grozdje v toplem in suhem vremenu pospešeno zori, tako rekoč smo tik pred začetkom letošnje trgatve. Obeti za kakovost letnika so zelo dobri, tako kažejo zadnji parametri grozdja in zdravstveno stanje v mnogih vinogradih. Dejstvo pa je tudi, da je vina bogatih letnikov težko kletariti. Višje pH vrednosti in nižje stopnje kislin, značilna za takšna leta, predstavljajo večja tveganja za nastanek bolezni, višje sladkorne stopnje bodo lahko povzročale burno vrenje ali prekinitve vrenja, ponagaja lahko višja temperatura, ki ustvarja pogoje za nastanek cika, drugih bolezni in napak.

Preberi več

V pričakovanju nove trgatve

dozorevanje

Vinska trta v Posavju je v fazi zorenja, jagode se barvajo in mehčajo. Z rednimi škropljenji končujemo, zato bodimo pozorni  na karenco uporabljenih sredstev! 

Po priporočilu KGZ Novo mesto (7.8.2017) je varstvo pred peronosporo vinske trte smiselno zaključiti s tretiranjem v naslednjih dneh s pripravki kot so: DITHANE DG NEOTEC (2 kg/ha; 28 dni), DITHANE M-45 (2 kg/ha; 28 dni), MANKOZ 75 WG (2 kg/ha; 28 dni), PENNCOZEB 75 DG (2 kg/ha; 28 dni), DAIMYO F (2,5 l/ha; 28 dni), VIDERYO F (2,5 l/ha; 28 dni), VINCYA F (2,5 l/ha; 28 dni), MILDICUT (4 l/ha; 21 dni), REVUS (0,6 l/ha; 21 dni; do začetka zorenja BBCH-81), FOLPAN 50 SC (2 l/ha; 28 dni za vinsko grozdje), FOLPAN 80 WDG (1,25 kg/ha; 35 dni za vinsko grozdje). Kjer je rast prebujna, lahko za zaključna tretiranja ob upoštevanju karence uporabite tudi PRIPRAVKE NA OSNOVI BAKRA. Pri aromatičnih sortah upoštevajte njihov možno neugoden vpliv na razvoj arome.

Proti oidiju vinske trte dodajte SREDSTVO NA OSNOVI ŽVEPLA (3-4 kg/ha). Pri obsežnejših okužbah je še vedno možna tudi uporaba pripravkov DYNALI (0,65 l/ha; 21 dni), NATIVO 75 WG (0,16 kg/ha; 14 dni), LUNA EXPERIENCE (0,5 l/ha; 28 dni za vinsko grozdje), SERCADIS (0,15 l/ha; 35 dni), KARATHANE GOLD 350 EC (0,6 l/ha; 21 dni za vinsko grozdje), BALTAZAR (0,4 l/ha; 14 dni), MISHA 20 EW (0,23 l/ha; 14 dni), TOPAS 100 EC (0,3 l/ha; 28 dni) ali TOPAZE (0,3 l/ha; 28 dni), ORIUS 25 EW (0,4 l/ha; 14 dni za vinsko grozdje), TEBUSHA 25% EW (0,4 l/ha; 14 dni), KUSABI 300 SC (0,3 l/ha; 28 dni), TALENDO (0,25 l/ha; 28 dni), MYSTIC 250 EC (0,4 l/ha; 42 dni), FALCON EC 460 (0,4 l/ha; 35 dni), CRYSTAL (0,2 l/ha; 30 dni za vinsko in 21 dni namizno grozdje), …

Na naši spletni strani vas bomo, ko bo napočil čas za to, redno obveščali o parametrih dozorevanja grozdja, našli boste tudi strokovne napotke za letošnjo trgatev.

Preberi več

Zaščita vinske trte, vršičkanje in druga poletna dela

trta2

Cilj vsakega vinogradnika je, da vinograd do trgatve ohrani v zdravem stanju, ki jeseni omogoča dobro dozorelost grozdja in s tem potrebno kakovost naših vin. Ozaveščeni vinogradniki, verjamemo da nas je vse več, skrbimo tudi za okolje, v katerem gojimo vinsko trto. Fitofarmacevtska sredstva (FFS) in druge snovi zato uporabljamo preudarno in pri tem dosledno upoštevamo omejitve, ki jih narekuje proizvajalec oz. zakonodajalec. Po končanem cvetenju je glavna skrb vinogradnikov usmerjena v zaščito listne površine in grozdja, predvsem preprečujemo pogoje za razvoj peronospore, oidija in botritisa. Letos, ko je marsikateri vinograd že prizadela pozeba, bo ta skrb še toliko večja.

Ker naši vinogradi ležijo na razmejenih območjih, kjer so možna žarišča okužbe s trsno rumenico, v poletnih mesecih zatiramo tudi ameriškega škržatka. Več o zatiranju škržatka najdete v obvestilu Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, z dne 6. 6. 2017. Pomembno je, da za tretiranje izberemo optimalni čas, ki se ujema z razvojnim stadijem škodljivca. 

Preberi več

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

 karsiaKZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih