Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.   

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Dozorevanje grozdja

P1070674Po podatkih KGZ Novo mesto, ki tudi letos spremlja dozorevanje grozdja v vinorodni deželi Posavje, lahko stopnjo zrelosti grozdja primerjamo z zrelostjo v enakem obdobju z letnikom 2014, v primerjavi z letnikom 2015 pa podatki kažejo, da dozorevanje grozdja zgodnjih in nekaterih srednje poznih sort v tem času zaostaja približno 10 dni. V odvisnosti od lege, predvsem pa manjše obremenitve je razlika lahko tudi manjša. Vendar višje temperature in suhi dnevi v zadnjem tednu dozorevanje pospešujejo, tudi vremenske napovedi za naslednji teden bodo ugodne za pospešeno dozorevanje. Rezultati opravljenih meritev so seveda merodajni za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno, zato naj spomnimo, da je potrebno v vsakem vinogradu posebej spremljati dozorevanje grozdja (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje) in določiti optimalni rok trgatve za posamezno sorto. 

Preberi več

54. mednarodni Kmetijsko-živilski sejem

G.Radgona 2016 025

V torek, 23. avgusta, je 50 prijavljenih udeležencev obiskalo 54. mednarodni kmetijsko živilski sejem v Gornji Radgoni, popoldan pa smo preživeli na turistični kmetiji PRI KAPELI v Drbetincih. Nekaj vtisov dogajanja si lahko ogledate v spletni galeriji (povezava).

Letošnja AGRA, na stičišču Slovenije s Hrvaško, Avstrijo in Madžarsko, je predstavila okvirno 1800 razstavljavcev iz 30 sodelujočih držav na skupaj 70.800 razstavnih površin. Na dan našega obiska je na sejmu, med drugim, potekal tudi »Dan vinogradnikov in vinarjev«, s posvetom »Strokovne naloge na področju sadjarstva in vinogradništva«, srečanje somellierjev, slavnostna akademija ob 20-letnici Združenja VINIS, razglasitev rezultatov in podelitev medalj 42. odprtega državnega ocenjevanja vin in 6. odprtega državnega ocenjevanja BIO vin ter še veliko drugega. 

Turistična kmetija "Pri kapeli" (več na povezavi http://www.prikapeli.si/), kjer smo preživeli popoldanske ure, stoji na koncu vasi Drbetinci, na gričku, s katerega se ponuja čudovit pogled na dolino. Na kmetiji je tradicija vinogradništva in vinarstva že kar nekaj let, skrbno se prenaša in roda v rod, v njihovi vinski kleti smo vina iz Slovenskih goric, po skupnem kosilu, tudi poskusili. 

Zorenje in priprava na trgatev

MF, zorenje

modra frankinja v vinogradu na sevniškem gradu, 10. avgusta 2016

Barvanje in mehčanje grozdnih jagod, zorenje lesa in drugi kazalci napovedujejo skorajšnjo jesen. Povečuje se količina sladkorja, direktna sončna svetloba, ki osvetli grozd in viša temperaturo, povzroča razgradnjo kislin. Predvsem pri aromatičnih sortah lahko vpliva tudi na izgubo arom, kar je odvisno predvsem od sorte in letnika, odvisno je tudi od obsega defoliacije (odstranjevanja listja v coni grozdja) in časa izvedbe. Odstranjevanje listja v vročini zato omejujemo, s tem jagode zaščitimo pred pripeko. Ker bomo s škropljeni za normalne trgatve v drugi polovici avgusta zaključili, pri izbiri sredstev pazimo na karenco.

Preberi več

Prikrajševanje mladik in odstranjevanje zalistnikov

DSC00749

Pletev (ali mandanje) ter usmerjanje mladik med žice ste vinogradniki po večini že opravili. Prihaja čas za prikrajševanje mladik ali vršičkanje in odstranjevanje zalistnikov.

Prikrajševanje mladik – vršičkanje pomeni odstranjevanje zgornjega dela mladik pred ali po cvetenju. Pri nas je pogostejše vršičkanje po cvetenju. Prvo prikrajševanje opravimo, ko so mladike 20-40 cm nad zgornjim parom žic. Odstranimo 20-30 cm zgornjega dela mladike, tako odstranimo zgornje liste, ki še niso začeli oddajati asimilatov. Drugo in morebitno tretje vršičkanje opravimo glede na bujnost rasti vinske trte. Drugo ali tretje prikrajševanje mladik naj bo višje kot prvo, se pravi 30 do 50 cm nad zadnjim parom žic. Prikarjševanje mladik ne sme biti premočno, saj s tem odstranimo preveč listov, ki so tovarna hrane, ker v njih poteka fotosinteza; za zadnjim grozdom pustimo vsaj 6-7 listov. Odstranjevanje zalistnikov opravimo istočasno z vršičkanjem. Razviti listi na zalistnikih so fotosintetsko aktivni, zato odstranimo le del zalistnikov – ob osnovi mladik in v območju grozdja, zalistnike v zgornjem delu mladik pa le prikrajšamo. Prav je, da so zalistniki odstranjeni čim prej, saj pri kasnejšem odstranjevanju zalistnikov naredimo večje rane, ki se težje zacelijo, lahko pa tudi poškodujemo zimska očesa.

Povzeto po: Mojca Mavrič Štrukelj in Majda Brdnik (KGZ Maribor, nasveti-vinogradništvo, 2.6.2011)

44. Teden cvička

Glavnina dogajanj 44. Tedna cvička se je v Trebnjem odvila od petka, 6. maja, do nedelje 8. maja 2016. Na Čatežu pod Zaplazom pa se je 7. aprila zaključilo ocenjevanje vin, ki je potekalo pred 44. tednom cvička, na najem smo uspešno sodelovali tudi člani našega društva. 

Rezultati ocenjevanja >>>

Skupno je bilo ocenjenih 1224 vzorcev vin, oz. 581 več kot lani, kar je odraz dobrega vinskega letnika tako po količini kot tudi po kakovosti. Med vzorci je bilo največ cvičkov, in sicer 527, od tega 55 kandidatov za kralja cvička (najmanj 1500 l dolenjskega posebneža na zalogi in ustrezno prijavljen pridelek, ki mora ustrezati Pravilniku o zaščiti cvička PTP). Med drugimi vzorci je bilo 209 modrih frankinj letnika 2015 in 113 vzorcev dolenjskega belega.

kralj 2016

Po treh dneh ocenjevanja je bil znan tudi letošnji Kralj cvička, ki je bil uradno proglašen na prireditvi v petek, 6. maja. To je Franc Medle iz Dolenjega Suhadola nad Brusnicami (slika levo), član vinogradniškega društva Janeza Trdina. Franc je kmetovalec, vinogradništvo njegovi družini pomeni dodatno dejavnost. Na Tolstem vrhu (v občini Šentjernej) ima vinograd z nekaj tisoč trsi in dodaten vinograd v najemu. Lani je pridelal 10.000 litrov vina, od tega 8 tisoč l cvička, ki je bil dobro ocenjen že na društvenem ocenjevanju in tudi v Škocjanu, vrh pa je dosegel na ocenjevanju na Čatežu pod Zaplazom, saj je cviček z oceno 16,37 točke dobil najvišjo oceno med vsemi cvički in je s tem poleg kralja cvička postal tudi prvak med cvički. Pri delu v vinogradu mu pomaga vsa družina, poleg žene Ivanke še oba sinova, zet, mama in sestra. Medletovi so pred dvema letoma v lastnem vinogradu na Tolstem vrhu, od koder se odpira čudovit razgled na Trdinov vrh in cerkvico sv. Roka na Tolstem vrhu ter po dobršnem delu Dolenjske, porušili staro zidanico in zgradili novo.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

 karsiaKZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih