Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.   

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Realizirana 2. strokovna ekskurzija

lisjak,2016Prvo soboto po martinu, 19. novembra 2016, je bila realizirana druga strokovna eksurzija v letu 2016. Obiskali smo Kras in Vipavsko dolino, in sicer Park vojaške zgodovine v Pivki, Domačijo Lisjak v Dutovljah in Turistično kmetijo Malovščevo v Šempasu. Deževnemu vremenu navkljub, je 50 udeležencev uživalo v prijetnem, sproščenem in veselem vzdušju. 

Preberi več

Blagoslov in pokušina naših mladih vin

vinko8

Tradicionalni blagoslov mladih vin, pri cerkvici sv. Jošta pod Lisco, na martinovo nedeljo 13. novembra 2016, je kljub pravi zimski idili privabil mnoge pohodnike, vingradnice in vinogradnike. Po blagoslovu vin, ki ga je opravil župnik iz Loke pri Zidanem mostu, Janez Furman, je sledila degustacija skoraj 50 vzorcev. Strinjali smo se, da kletarimo odlična, nadpovprečna vina letnika 2016. Polna, bogata, sveža, harmonična, obarvana, aromatična - skratka vina, na katera smo lahko ponosni. 

Glavni organizator dogodka je bilo tudi letos Kulturno, športno in turistično društvo Blaža Jurka Razbor, kot običajno pa smo sodelovali člani Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj. Fotogalerijo (ki jo je posnel Vinko Šeško), si lahko ogledate na strani "Fotogalerija" (Povezava>>>).

Filter za vino

filterDruštvo razpolaga s ploščnim filtrom za filtracijo vin, s priborom (črpalka, cevi primerne dolžine...). Člani s plačano članarino se lahko za najem filtrirne naprave dogovorite z enim od skrbnikov, Stanetom Možičem oz. Emilom Strlekarjem.

Pravila o uporabi filtrirne naprave >>>

Prvi pretok

jesenRedne trgatve vinskega letnika 2016 so končane. Še največji optimisti bi za letošnjo jesen težko napovedali tako ugodno vreme. Grozdje je na večini goric dozorelo, kot smo si želeli. Kleti so zopet polne, mošti pa prijetni, sveži in harmonični – na veselje mnogih. Pred nami je nov izziv, da kvaliteto, ki jo negujemo, tudi ohranimo in omogočimo pravilen in nemoten potek procesov zorenja in stabilizacije.

Prvi pretoki moštov so pogojeni z našimi cilji in parametri (kisline, pH, arome, alkoholna stopnja...). Daljše zorenje na finih drožeh, z občasnim dvigovanjem in brez žveplanja, je ob redni organoleptični kontroli primerno le za zdrave droži in krepkejša vina. 

Dobri vinarji boste prepoznali potreben čas prvega pretoka in v zahtevnem vinskem letniku izkoristili potencial za pridelavo kakovostnih in vrhunskih vin.

VEČ O PRVEM PRETOKU MLADEGA VINA>>>

Strokovno predavanje o trgatvi in negi mošta

wondra2Da bomo pred in med trgatvijo ter pri negi mladega vina razpolagali s čim več znanja in koristnimi informacijami, ki jih zagovarja enološka stroka, smo medse povabili strokovnjaka, dr. Mojmirja Wondro iz ljubljanske Biotehnične fakultete.

Na srečanju v Boštanju, 8. septembra 2016, je dr. Wondra predstavil tehnološke procese predelave belega in rdečega grozdja in opozoril na pasti in izzive, s katerimim se lahko srečamo do prvega pretoka. Med drugim je nazorno predstavil pogoje in načine preudarne uporabe enoloških sredstev. Opozoril je na pomembnost pridelave zdravih vin, z nizko vsebnostjo vezanega žvepla. Zbrani slušatelji smo z zanimanjem prisluhnili tudi napotkom za pravilno pripravo učinkovitega kvasnega nastavka, napotkom za dosladkanje (ki ga bomo letos izvedli le izjemoma), izvedbo in nadzor biološkega razkisa in zorenja mladih vin na finih drožeh.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

 karsiaKZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih