Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.   

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

35. društveno ocenjevanje vin

DSC01108

35. društveno ocenjevanje vin pomeni 35 let ocenjevanj naših vin. Po grobi oceni, smo v treh desetletjih in pol v našem društvu ocenili okvirno 4000 vzorcev, kakovost pa se, z manjšimi nihanji kot odraz letnikov, dviguje iz leta v leto. Tradicija ocenjevanj naših vin nas bogati in nam je v ponos. Mnogi ugledni degustatorji so v tem času vrednotili naša vina. Poleg članic in članov našega in sosednjih vinogradniških društev, so bili med njimi dr. Dušan Terčelj, dr. Mojmir Wondra, dr. Julij Nemanič, Darko Marjetič, Zdravko Mastnak, Katarina Merlin, Samo Hudoklin, že vrsto let pa degustacijsko komisijo vodita enologa Darja Bovha in Jože Simončič.

Za letošnje ocenjevanje smo zbrali 140 vzorcev vin, ocenili smo jih 11. februarja 2017. Ocenjevanje je potekalo skladno z našim Pravilnikom, brez zapletov in je bilo tudi po menju ocenjevalcev tudi tokrat lepo organizirano. 

Preberi več

Zimska rez vinske trte

Zimska rez vinske trte je prvo vinogradnikovo opravilo v vinogradih, opravimo jo pred brstenjem. Z rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo vinskega letnika, ki je pred nami. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.

zimska rez

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj kakovostnih in vrhunskih vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko trta odžene prve mladice in ko zrastejo do primerne dolžine, kot krono zimske rezi, opravimo še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje. 

Slovenija ima novo vinsko kraljico

kraljica2017

Slovenija ima od 13. januarja 2017 novo vinsko kraljico. Na svečani prireditvi v Radencih je krono nadela 23. letna Maja Žibert iz Šentruperta, študentka magistrskega študija na Fakulteti za turizem Univerze Maribor v Brežicah. Ob bogatem kulturnem programu sta ji krono nadela Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan in Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

Vinska kraljica Slovenije je cvetica slovenskih vin, krona slovenskega vinogradništva in vinorodne dežele. Je poslanica slovenskega turizma in kulturne dediščine. Niti najmanj ne dvomimo, da bo Maja svojo novo vlogo odigrala odlično, pokončno in ponosno.

21. vinska kraljica Maja Žibert je tudi bivša, 16. cvičkova princesa, svoje poslanstvo je odlično opravljala od maja 2014 do maja 2015. Kot cvičkova princesa nas je obiskala v Sevnici, ob razglasitvi rezultatov županovega vina. Za naše vinogradnike je njeno imenovanje zagotovo svečan trenutek, saj imamo v zadnih 20 letih, za Martino Baškovič, že drugo cvičkovo princeso, ki je postala tudi Vinska kraljica Slovenije.

Novi vinski kraljici iskreno čestitamo, želimo uspešen mandat ter veliko nepozabnih in doživetih trenutkov. Upamo, da bo s svojo prisotnostjo počastila kakšnen dogodek, ki ga bo v letu 2017 organiziralo naše društvo.

Delavnica senzorike mladih vin

IMG 0728V društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj smo v preteklih letih organizirali dva tečaja iz senzorike vin, prvega v letu 1998 in drugega leta 2012. Pravzaprav je bilo naše društvo prvo v Sloveniji, ki je, vsaj po naših informacijah, pred osemnajstimi leti organiziralo tovrsten tečaj. Strokovno izvedbo obeh smo zaupali strokovnjakom iz Biotehniške fakultete v Ljubljani. Med teoretičnim in praktičnim usposabljanjem smo se naučili zaznavati različne note v vonju in okusu, vretnotiti obarvanost ter začutili celotno harmonijo vina, izvedeli smo kako prepoznati različne bolezni in napake v vinu ter kako jih preprečiti ali odpraviti. 

Preberi več

Modra frankinja in portugalka sta naši

MF2016Slovenska vinogradniška literatura, ki modre frankinje in portugalke doslej ni uvrščala niti med naše avtohtone sorte, bo doživela pomembno posodobitev. Strokovnjaki nemškega trsničarskega inštituta Geilweilerhof so odkrili, da sta se ti mednarodno razširjeni rdeči sorti grozdja rodili prav na slovenskih tleh.

Preberi več (spletni Dnevnik)>>>

Za prepoznavnost modre frankinje veliko naredimo tudi v Sevnici. Modre frankinje iz Slovenije in iz drugih držav ocenjujemo in promoviramo že nekaj let, organiziranih pa je bilo tudi več Festivalov modre frankinje.

Več (Projekt modre frankinje)>>>

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

 karsiaKZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih