Strokovno predavanje o trgatvi

wondra1Okoli 80 slušateljev je z zanimanjem prisluhnilo dr. Mojmirju Wondri, ki je v Boštanju, 3. septembra 2013 podal številne koristne napotke o izvedbi letošnje trgatve in o negi mladega vina.

V vinogradih, ki jih je prizadela avgustovska toča, bodo kletarski posegi toliko bolj zahtevni in specifični, usmerjeni v preprečevanje razvoja cika, etilacetata ter drugih bolezni in napak. Dr. Wondra, profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in izkušen enolog, je podrobneje predstavil pomen in načine razkisa vina z različnimi sredstvi, dosladkanje mošta, lastnosti in uporabo enoloških sredstev, predvsem bentonita, aktivnega oglja in encimov, pripravo kvasnega nastavka, zorenja mošta na drožeh (slednje le za nepoškodovano oz. dozorelo grozdja), žveplanje z različnimi sredstvi, načine prekinitev vrenja in drugo. Ob upravičeni odsotnosti enologinje kleti Vila Platana Darje Bovhe, je po predavanju vodil še degustacijo štirih vin iz omenjene kleti: ritoznojčana, laškega rizlinga, sivega pinota in rumenega muškata. Vabljeni k ogledu fotogalerije, ki jo najdete v spletnem albumu društva.

Nekaj napotkov o trgatvi, vključno s podatki dozorevanja grozdja v vinorodni deželi Posavje najdete preko povezave v desni koloni. Lepo in uspešno trgatev vam želimo!

groz pozimi

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>