Obisk sejma v Gornji Radgoni in vinogradniški protest

Na "vinogradniški dan", ki je bil v torek 27. avgusta, smo tradicionalno obiskali 51. mednarodni kmetijsko živilski sejem v Gornji Radgoni (AGRA), popoldan pa še posestvo Marof na Goričkem. V sodobni kleti smo si ogledali njihovo linijo pridelave vrhunskih vin in jih tudi poskusili.

zdvd-protest 017Udeležili smo se tudi množičnega protesta, ki ga je Zveza društev vinogradnikov Dolenske na sejmu AGRA organizirala s ciljem, da odgovorne institucije še enkrat opozori na neodgovorno in nepravično izračunavanje katastrskega dohodka in na stiske številnih, ki bodo nastale v primeru izvajanja napovedanega novega davka na nepremičnine.

zdvd-protest 085Organiziranega protesta se je sicer udeležilo preko 1000 vinogradnic in vinogradnikov, dolenjskim protestnikom so se pridružili tudi kolegi iz bizeljsko-sremiškega in belokranjskega okoliša, vinski vitezi in nekateri politiki. Dolenjski vinogradniki smo na protest prišli z 20 avtobusi in dodatnimi kombiji, po pozdravu predsednika ZDVD Matjaža Jakšeta in povorki skozi sejmišče smo z odlaganjem posekanih trt na prizorišču simbolično ponazorili posledice, ki se lahko zgodijo, če bo država še naprej trmoglavo poskušala dvigovati davke v kmetijstvu in jih nepravično porazdeljevati. Zbranim se je pridružil minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, kateremu so predstavniki ZDVD še enkrat predstavili in izročili naše zahteve.

Strinjal se je, da nekateri izračuni niso dobri in poudaril, da je treba ponovno proučiti izračune ter predlog zakona ter odpraviti nepravilnosti, vključno z razlikami med regijami. Obljubil je, da bo novi predlog zakona prijaznejši do vinogradnikov in kmetov. Na to temo sledijo pogajanja, na katerih bomo poleg stroke sodelovali tudi pridelovalci grozdja in vina. O dogodku so z naklonjenostjo poročali številni mediji, miren protest pa je bil tudi od obiskovalcev sejma AGRA sprejet z velikim odobravanjem.

groz pozimi

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>