V pričakovanju nove trgatve

dozorevanje

Vinska trta v Posavju je v fazi zorenja, jagode se barvajo in mehčajo. Z rednimi škropljenji končujemo, zato bodimo pozorni  na karenco uporabljenih sredstev!

Po priporočilu KGZ Novo mesto (7.8.2017) je varstvo pred peronosporo vinske trte smiselno zaključiti s tretiranjem v naslednjih dneh s pripravki kot so: DITHANE DG NEOTEC (2 kg/ha; 28 dni), DITHANE M-45 (2 kg/ha; 28 dni), MANKOZ 75 WG (2 kg/ha; 28 dni), PENNCOZEB 75 DG (2 kg/ha; 28 dni), DAIMYO F (2,5 l/ha; 28 dni), VIDERYO F (2,5 l/ha; 28 dni), VINCYA F (2,5 l/ha; 28 dni), MILDICUT (4 l/ha; 21 dni), REVUS (0,6 l/ha; 21 dni; do začetka zorenja BBCH-81), FOLPAN 50 SC (2 l/ha; 28 dni za vinsko grozdje), FOLPAN 80 WDG (1,25 kg/ha; 35 dni za vinsko grozdje). Kjer je rast prebujna, lahko za zaključna tretiranja ob upoštevanju karence uporabite tudi PRIPRAVKE NA OSNOVI BAKRA. Pri aromatičnih sortah upoštevajte njihov možno neugoden vpliv na razvoj arome.

Proti oidiju vinske trte dodajte SREDSTVO NA OSNOVI ŽVEPLA (3-4 kg/ha). Pri obsežnejših okužbah je še vedno možna tudi uporaba pripravkov DYNALI (0,65 l/ha; 21 dni), NATIVO 75 WG (0,16 kg/ha; 14 dni), LUNA EXPERIENCE (0,5 l/ha; 28 dni za vinsko grozdje), SERCADIS (0,15 l/ha; 35 dni), KARATHANE GOLD 350 EC (0,6 l/ha; 21 dni za vinsko grozdje), BALTAZAR (0,4 l/ha; 14 dni), MISHA 20 EW (0,23 l/ha; 14 dni), TOPAS 100 EC (0,3 l/ha; 28 dni) ali TOPAZE (0,3 l/ha; 28 dni), ORIUS 25 EW (0,4 l/ha; 14 dni za vinsko grozdje), TEBUSHA 25% EW (0,4 l/ha; 14 dni), KUSABI 300 SC (0,3 l/ha; 28 dni), TALENDO (0,25 l/ha; 28 dni), MYSTIC 250 EC (0,4 l/ha; 42 dni), FALCON EC 460 (0,4 l/ha; 35 dni), CRYSTAL (0,2 l/ha; 30 dni za vinsko in 21 dni namizno grozdje), …

Na naši spletni strani vas bomo, ko bo napočil čas za to, redno obveščali o parametrih dozorevanja grozdja, našli boste tudi strokovne napotke za letošnjo trgatev.

Z dozorevanjem na trti, poleg zorenja grozdja, potekajo še druge spremembe: dozorevanje lesa, listja in razvoj zimskih očes. V grozdnih jagodah v tem času upada koncentracija in se spreminja sestava kislin, narašča pa vsebnost sladkorjev. V določenem trenutku se vsebnost sladkorja ne bo povečevala več, nastopila bo t.i. polna ali naravna zrelost grozdja. Jagode v tej fazi dosežejo največjo težo in vsebnost sladkorja, arome v jagodi so optimalno razvite, barva jagod je sortno značilna, v pecljevini ni več škroba, jagoda pa ne sprejema asimilantov. Koncentracija sladkorja v grozdni jagodi se lahko še povečuje, če jagodo napade glivica Botritis-a, ki se razvije v plemenito gnilobo. Glivica "napade" površino jagode in ustvari veliko drobnih por, skozi katere izhlapeva voda, sladkor pa ostaja in se koncentrira. V končni fazi lahko jagode dobijo obliko rozin z visokimi koncentracijami sladkorja, koncentracije preko 100 in več Oe. Iz takega grozdja, na račun zmanjšanja količine, dobimo vina posebnih trgatev (od pozne trgatve pa vse do ledenih vin).

Čas pred trgatvijo izkoristimo za temeljito pripravo, ki vključuje čiščenje in pregled preše, pecljalnika, črpalk, cevi, kleti, posod in ostalih orodij, nabavo enoloških sredstev, morebitni pretok ali stekleničenje starih zalog vina in planiranje izvedbe.

Zavedamo se tudi, da je trgatev vsakega vinskega letnika po svoje specifična. To je posledica vremenskih okoliščin, zdravstvenega stanja grozdja, doseženih sladkornih stopenj in drugih parametrov kot so pH vrednost, koncentracija in sestava kislin, aromatov, taninov, pa tudi novih tehnologij in novosti enološke stroke. Dejstvo je tudi, da se z leti spreminjajo trendi pri porabnikih, kar nam pridelovalcem prinaša vedno nove izzive in odpira dodatne možnosti pridelave vin. Tudi iz tega razloga vas bomo v četrtek, 24. avgusta, povabili na strokovno predavanje v Boštanj, o izvedbi letošne trgatve. Za vsa štiri vinogradniška društva sevniške občine bo predavanje izvedel KGZ Novo mesto, predvidoma bo med nami enologinja Ivanka Badovinac, svetovalka za vinarstvo iz KGZ Novo mesto. Podrobnosti o strokovnem srečanju bomo posredovali tudi na naši spletni strani.

karsiaKZ logo2015logo Mastnakklet krskosavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop