Izpolnjeni so pogoji za zatiranje ameriškega škržatka

skrzatek

Izpolnjeni so pogoji za zatiranje ameriškega škržatka, prenašalca zlate trsne rumenice v vinorodni deželi Posavje. Med tem, ko je vinska trta že odcvetela, beležimo pri spremljanju razvoja ameriškega škržatka večinski delež ličink v stopnji razvoja L3. Optimalen čas za izvedbo prvega tretiranja je v obdobju zadnje dekade meseca junija, med 20.06. in 01.07.2017.

Zatiranje ameriškega škržatka s fitofarmacevtskimi sredstvi je poleg odstranjevanja okuženih trt ključni ukrep za preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice. Zato je pomembno, da znižamo populacijo ameriškega škržatka na najnižjo možno mero. Po Pravilniku o ukrepih za preprečevanje širjenja in zatiranja zlate trsne rumenice (Uradni list RS, št. 48/14 in 49/16) je zatiranje ameriškega škržatka obvezno za vse imetnike trte v vinogradih za pridelavo grozdja ter na brajdah oziroma ohišnicah na razmejenem območju zlate trsne rumenice, to je v žariščih okužbe in njihovih varovalnih pasovih, kot tudi v matičnih vinogradih, matičnjakih in trsnicah na celotnem območju Slovenije.

V vinogradih za pridelavo grozdja, brajdah in ohišnicah je na razmejenem območju (celotno območje Vinorodne dežele Posavje; žarišča okužbe in varovalni pasovi žarišč okužbe) obvezno opraviti najmanj 1 tretiranje. Priporočamo sredstvo ACTARA 25 WG (v odmerku 200 g/ha), ki učinkovito zatira ameriškega škržatka, zato tretiranja običajno ni potrebno ponoviti. Možna je tudi uporaba: RELDAN 22 EC (1,6 l/ha), DECIS 2,5 EC (0,5 l/ha), DECIS (0,5 l/ha), GAT DECLINE 2,5 EC (0,5 l/ha) ali pripravkov na podlagi piretrina (FLORA VERDE [1,6 l/ha] in BIOTIP FLORAL [1,6 l/ha]), a je zaradi manjšega učinka posledično treba opraviti dodatna, naknadna tretiranja.

Če je bilo za prvo tretiranje uporabljeno drugo sredstvo kot ACTARA 25 WG, je potrebno tretiranje ponoviti v 2. napovedanem roku. Delovanje ostalih sredstev je namreč krajše in so manj učinkovita. V tem primeru za drugo tretiranje proti ameriškemu škržatku uporabimo ACTARA 25 WG ali RELDAN 22 EC. Pri tem je smiselno spremljati ulov odraslih ameriških škržatkov z rumenimi lepljivimi ploščami. Drugo tretiranje opravimo, če je na rumene lepljive plošče ulovljenih 4 ali več škržatkov.
V ekološki pridelavi po končanem cvetenju uporabite pripravke na osnovi piretrina: FLORA VERDE (1,6 l/ha) ali BIOTIP FLORAL (1,6 l/ha), 2. tretiranje morate opraviti naknadno, 5 do 7 dni po 1., razen če po prvem tretiranju s spremljanjem ulova z rumenimi lepljivimi ploščami ugotovimo, da ulov odraslih škržatkov ne presega 4 osebke na rumeno lepljivo ploščo na teden.

Natančnejša navodila >>>

Za spremljanje odraslih osebkov ameriškega škržatka namestite v začetku meseca julija vinograde rumene lepljive plošče. Plošče obesite v senčne predele trsov, kjer se škržatek najraje zadržuje. V večjih vinogradih naj bo 4-5 plošč na ha enakomerno razporejenih, v manjših vsaj 3. Tudi v matičnih vinogradih, matičnjakih in trsnicah je spremljanje ameriškega škržatka s 3–5 rumenimi lepljivimi ploščami na ha obvezno. Plošče boste v juliju in začetku avgusta redno pregledovali in če pri tedenskem pregledu ugotovite ulov 4 ali več odraslih škržatkov, je potrebno v vinogradih za pridelavo grozdja, brajdah in ohišnicah opraviti še drugo tretiranje. Rumene lepljive plošče se odvisno od številčnosti ulovljenih žuželk zamenja najkasneje po treh tednih.

Pripravil: Domen Bajec, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (20.06.2017)

karsiaKZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop