Uspešno je bil zaključen 45. Teden cvička

mozic2017

V nedeljo, 28. maja je bil v Trebnjem zaključen 45. Teden cvička. Po tridnevni prireditvi, ki je na prizorišče privabila več tisoč obiskovalcev lahko zaključimo, da so organizatorji odlično opravili svoje delo. Odmevno vinogradniško prireditev - pod okriljem Zveze društev vinogradnikov Dolenjske in Občine Trebnje, so že drugič organizirala vinogradniška društva iz trebanjske občine: Vinogradniško-turistično društvo Čatež pod Zaplazom ter Vinogradniški društvi Trebnje in »Lisec« Dobrnič.

Če kratko povzamemo najpomembnejše dogajanje: v petek je v otvoritveni povorki sodelovalo okvirno 1500 vinogradnic in vinogradnikov iz Dolenjske in Posavja, tudi naše društvo, z delegacijo 23 članic in članov. Na prireditvenem prostoru so se nam pridružili številni drugi obiskovalci. Okronan je bil novi Kralj cvička, Gregor Štremberger in novi Ambasador cvička, zdravnik dr. Peter Kapš.

V soboto je bilo najbolj živahno ob razglasitvi 19. cvičkove princese, Dragice Ribič iz DV Mirna peč. Pred tem je bil izveden še vinogradniški pohod po vinski gorici Gradišče, na tekmovanju v kuhanju golaža pa so se pomerili predstavniki nekaterih vinogradniških društev. Trebanjski župan Alojzij Kastelic je v soboto sprejel aktualne lokalne vinske kraljice in princese, prisotne so bile tudi ob razglasitvi nove cvičkove princese. Cvičkov dvor je tako bogatejši za tri nove člane (Dragica Ribič, Gregor Štemberger in dr. Peter Kapš)..

V nedeljo popoldan so se obiskovalcem pridružili še gostje, ki jih je iz Ljubljane pripeljal "Cvičkov vlak". Zbrano množico so zabavale glasbene skupine vinogradniških društev, zatem pa Veseli Dolenci. Potekala je redna letna Skupščina ZDVD, ki se jo je udeležilo 86 delegatk in delegatov iz vseh 32 vinogradniških društev, včlanjenih v zvezo društev. Na rednih volitvah je bil izvoljen novi predsednik ZDVD, Miran Jurak. Član našega društva, Stane Možič je bil na tajnih izvoljen v Nadzorni odbor ZDVD.

Na glavnem prizorišču je sledila še uradna razglasitev rezultatov ocenjevanja vin in podelitev najvišjih odličij. Od članov DV Sevnica-Boštanj, ki so sodelovali, je veliko zlato medaljo, za vino modra frankinja 2016, prejel Stane Možič (na sliki, ob podelitvi). Od 19 uvrščenih vzorcev iz našega društva smo, poleg velike zlate medalje, prejeli tudi 8 zlatih in 4 srebrne medalje. Lep uspeh, čestitke pridelovalcem!

Podrobnosti najdete na spletni strani Zveze društev vinogradnikov Dolenjske.

karsiaKZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop