Razglasitev županovega vina 2017

zupanovo2017

(foto: vir Dolenjski list,

Na Malkovcu je v petek, 3. marca, potekala svečana zaključna prireditev izbora za županovo vino Občine Sevnica. Društvo vinogradnikov Malkovec je bilo namreč letos, v sodelovanju z Občino Sevnica, nosilec prireditve "Izbor županovega vina 2017". Naj spomnimo, v sredini februarja smo v vseh štirih vinogradniških društvih sevniške občine (DV Malkovec, DV Šentjanž, DV Studenec in DV Sevnica-Boštanj), kot letošnje županovo vino zbirali vzorce bele zvrsti, brez ostanka sladkorja. Degustacijska komisija, ki ji je predsedoval Andrej Bajuk iz KGZ Novo mesto, jih je ocenila 14. februarja. Iz našega društva sta v izboru sodelovala dva člana, Stane Možič in Franc Stopar.

Zbrane goste ter malkovške vinogradnice in vinogradnike so, po rednem letnem občnem zboru, na prireditvi nagovorili predsednik DV Malkovec Uroš Flajs, predsednik ZDVD Matjaž Jakše, župan občine Sevnica Srečko Ocvirk ter aktualna vinska kraljica Slovenije Maja Žibert. V priložnostnem programu so nastopili pevci DV Malkovec ter ansambel Vesela dolina. Župan Srečko Ocvirk se je predsednikom vseh štirih vinogradniških društev ter vsem sodelujočim zahvalil za sodelovanje. Najboljšemu pridelovalcu protokolarnega vina občine Sevnica za naslednje leto pa je podelil še posebno priznanje. Izmed 14 ocenjenih vzorcev, ki so se potegovali za naslov županovega vina, so najboljšo belo zvrst pridelali na Studencu, in sicer družina Janc. Družina Darka Janca iz Studenca se ponaša z dolgoletno tradicijo vinogradništva in gostinstva. S svojo prepričljivo gostoljubnostjo na Studenec privabljajo številne domačine ter druge goste iz Slovenije. Tudi zato je šel naslov županovega vina za leto 2017, za vino, ki je doseglo visoko kakovostno oceno, v prave roke. Jančevi so na to ponosni, dosežen rezultat jih bo spodbujal pri nadaljnjem delu, to so poudarili tudi v zahvali oz. nagovoru po razglasitvi rezultatov.

Županovo vino, belo zvrst letnika 2016, bo s ponosom promoviral tudi naš župan, s tem pa nedvomno prispeval k vinogradniški razpoznavnosti in ohranjanju tradicije, ki je zakoreninjena v krajih, kjer prebivamo.

groz pozimi

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>