Prvi pretok

jesenRedne trgatve vinskega letnika 2016 so končane. Še največji optimisti bi za letošnjo jesen težko napovedali tako ugodno vreme. Grozdje je na večini goric dozorelo, kot smo si želeli. Kleti so zopet polne, mošti pa prijetni, sveži in harmonični – na veselje mnogih. Pred nami je nov izziv, da kvaliteto, ki jo negujemo, tudi ohranimo in omogočimo pravilen in nemoten potek procesov zorenja in stabilizacije.

Prvi pretoki moštov so pogojeni z našimi cilji in parametri (kisline, pH, arome, alkoholna stopnja...). Daljše zorenje na finih drožeh, z občasnim dvigovanjem in brez žveplanja, je ob redni organoleptični kontroli primerno le za zdrave droži in krepkejša vina.

Dobri vinarji boste prepoznali potreben čas prvega pretoka in v zahtevnem vinskem letniku izkoristili potencial za pridelavo kakovostnih in vrhunskih vin.

VEČ O PRVEM PRETOKU MLADEGA VINA>>>

groz pozimi

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>