Vodenje kletarske evidence in prijava pridelka

upravna enota sevnicaSkladno z veljavno zakonodajo smo pridelovalci, do 20. novembra, dolžni prijaviti pridelek, in sicer:

• če obdelujemo 0,1 ha ali več vinograda;
  • če obdelujemo manj kot 0,1 ha vinograda in pridelek grozdja, mošta, vina, oziroma drugih proizvodov, tržimo.

Letni pridelek prijavimo na Upravni enoti, kjer smo vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina.

Z novim vinskim letnikom ne pozabimo na vodenje kletarske evidence. Zakonsko podlago za to določata Zakon o vinu (Uradni list RS, št. 105/2006) in Pravilnik o kletarski evidenci in spremnih dokumentih za promet z vinom (Uradni list RS, št. 96/2009). Za vodenje kletarske evidence vam je v pomoč lahko tudi datoteka "KLETARSKI DNEVNIK" (Excel), ki smo jo pripravili za vas, prenesete jo lahko iz povezave tukaj (oz. obrazec za tisk - pdf).

Vodenje kletarskega dnevnika narekuje tudi dobra kletarska praksa, ne le zaradi zakonodajnih obvez, temveč tudi zaradi lažje sledljivosti, izboljšanja naših kletarskih procesov in pridelave neoporečnih vin. Oblika kletarske evidence sicer ni strogo predpisana, lahko se vodi v pisni obliki ali na elektronskem mediju.

V kletarski evidenci je za vino in druge proizvode iz grozdja in vina treba voditi naslednje podatke:

1. o količini pridelanega vina in drugih proizvodov iz grozdja in vina ter o dobavljenih in odpremljenih količinah;
  2. vse postopke, ki so bili izvedeni pri pridelavi in donegovanju vina in drugih proizvodov iz grozdja in vina;
  3. vodimo evidenco za uporabo proizvodov, kot so: saharoza, zgoščen grozdni mošt, rektificiran zgoščen grozdni mošt, proizvode, ki se uporabljajo za dokisanje in proizvode, ki se uporabljajo za razkis, žganja, destilirana iz vina idr.

Vsi podatki se vodijo ločeno za vsak pridelek, ki nosi v registru pridelovalcev grozdja in vina svojo identifikacijsko številko, in jih je treba vpisati v kletarsko evidenco najpozneje v desetih delovnih dneh po postopku, dobavi, uporabi, oziroma odpremi.

groz pozimi

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>