Trgatev 2017

Trgatev se je pričela tudi v Vinorodni deželi Posavje, letos občutno prej kot prejšnja leta, čemur botrujejo sončni dnevi in visoke temperature.

NAPOTKI ZA KLETARJENJE LETNIKA 2017 (KGZ Novo mesto) >>>

Podatke o parametrih dozorevanja grozdja, ki jih za Vinorodno deželo Posavje spremlja KGZ Novo mesto, najdete na povezavi: spremljanje dozorevanja grozdja

V nadaljevanju ponujamo še nekaj uporabnih povezav za trgatev:

presanje

Žametovka, namenjena za predelavo v vino cviček PTP, naj ima sladkorno stopnjo nad 68°Oe, kraljevina nad 70°Oe in modra frankinja ter laški rizling nad 80°Oe. Vino cviček PTP ima lahko največ 10,0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju največ 74,5 °Oe sladkorja) in minimalno 6 g/L skupnih kislin. Tudi pri pridelavi vin beli bizeljčan PTP in rdeči bizeljčan PTP naj bodo pridelovalci pozorni na višino sladkornih stopenj. Beli bizeljčan ima lahko največ 12,5 %, rdeči bizeljčan pa največ 12,0 % vol. dejanskega alkohola.

Ob tem naj opozorimo, da je potrebno spremljati dozorevanje grozdja v svojem vinogradu (upoštevajoč sladkorno stopnjo, skupne kisline, zdravstveno stanje), saj so rezultati opravljenih meritev merodajni le za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno. Le na ta način lahko določimo optimalni rok trgatve glede na želen karakter pridelanega vina.

kvasovkeNaj ponovimo še, da s skupnim trganjem (mešanjem) kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja znižamo kakovost celotnega pridelka. S te namenom spodbiramo poškodovano, neobarvano grozdje, uvele in suhe jagode, pa tudi grozdje, poškodovano od bolezni, insektov ali fizioloških motenj.

Na trgatev se je potrebno temeljito pripraviti in upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in uporaba hrane za kvasovke. Upoštevajte karenco uporabljenih botriticidov in FFS v izogib težavam s fermentacijo.

VEČ O TRGATVI>>>

groz pozimi

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>