Prikrajševanje mladik in odstranjevanje zalistnikov

DSC00749

Pletev (ali mandanje) ter usmerjanje mladik med žice ste vinogradniki po večini že opravili. Prihaja čas za prikrajševanje mladik ali vršičkanje in odstranjevanje zalistnikov.

Prikrajševanje mladik – vršičkanje pomeni odstranjevanje zgornjega dela mladik pred ali po cvetenju. Pri nas je pogostejše vršičkanje po cvetenju. Prvo prikrajševanje opravimo, ko so mladike 20-40 cm nad zgornjim parom žic. Odstranimo 20-30 cm zgornjega dela mladike, tako odstranimo zgornje liste, ki še niso začeli oddajati asimilatov. Drugo in morebitno tretje vršičkanje opravimo glede na bujnost rasti vinske trte. Drugo ali tretje prikrajševanje mladik naj bo višje kot prvo, se pravi 30 do 50 cm nad zadnjim parom žic. Prikarjševanje mladik ne sme biti premočno, saj s tem odstranimo preveč listov, ki so tovarna hrane, ker v njih poteka fotosinteza; za zadnjim grozdom pustimo vsaj 6-7 listov. Odstranjevanje zalistnikov opravimo istočasno z vršičkanjem. Razviti listi na zalistnikih so fotosintetsko aktivni, zato odstranimo le del zalistnikov – ob osnovi mladik in v območju grozdja, zalistnike v zgornjem delu mladik pa le prikrajšamo. Prav je, da so zalistniki odstranjeni čim prej, saj pri kasnejšem odstranjevanju zalistnikov naredimo večje rane, ki se težje zacelijo, lahko pa tudi poškodujemo zimska očesa.

Povzeto po: Mojca Mavrič Štrukelj in Majda Brdnik (KGZ Maribor, nasveti-vinogradništvo, 2.6.2011)

groz pozimi

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>