Strokovno predavanje o gnojenju

predavanje gnojenjeIzvedli smo letošnje prvo strokovno predavanje. Inž. Jože Simončič (Kartuzija Pleterje) je zbranim nazorno predstavil teoretična izhodišča in svoje izkušnje z gnojenjem, oz. kot se je sam izrazil - prehrano vinske trte. Izvedeli smo, kaj in kdaj vinograd potrebuje za dober razvoj, v kakšnih pogojih sprejema hranila, kakšna so dobro preskrbljena tla, kako jih obdelujemo, kako prepoznamo pomanjkanje specifičnih elementov, kakšno je pravilno vzorčenje zemlje in listja ter kako interpretirati kemijsko analizo.

"Sprejem hranil, ki jih trta potrebuje, naj poteka predvsem preko razvitih korenin. Le izjemoma, v stresnih situacijah oz. v razmerah, ko je ta sprejem blokiran zaradi različnih možnih dejavnikov, pa za izbrane elemente kontrolirano preko listne površine. Ob tem upoštevamo dejansko stanje v vinogradih, za količino dodanih gnojil oz. hranil se odločamo na podlagi kemijske analize, preudarno in upoštevajoč parametre, strukturo tal, način obdelave vinograda, količino pridelka in drugih dejavnikov, ki vplivajo na porabo in sprejem hranil.", je poudaril.

Zanimivega predavanja se je v Boštanju, 25. 2. 2016, udeležilo okoli 70 udeležencev.

groz pozimi

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>