15 let naše spletne strani

15let DVwebpage

Po nam znanih podatkih smo bili v Sloveniji prvo vinogradniško društvo z lastno spletno stranjo. Na svetovni splet smo jo postavili 1. februarja 2001, v petnajstih letih pa so bile naše objavljene vsebine obiskane skoraj 250.000 krat. Obisk spletne strani in število uporabnikov se povečuje iz leta v leto, občuten porast pa beležimo z letom 2013.

V zadnjih treh letih ste se na straneh zadrževali v povprečju 2 minuti in 29 sekund. Upoštevajoč število obiskov, ste jih samo v zadnjih treh letih (tj. 2013, 2014 in 2015) skupaj prebirali v trajanju 5595 ur oz. dobrih 233 dni. Povprečen obisk v zadnjem letu (2015) je znašal 178 dnevno, največ obiskovalcev pa smo (kot vsako leto) imeli v času trgatve, pogosto tudi krepko preko 500 obiskov dnevno. Najvišji obisk v letu 2015 smo zabeležili 21. septembra, in sicer 1045 v enem dnevu. Spletno stran smo v preteklosti večkrat nadgradili in ji nadeli novo podobo. Največjo spremembo smo izvedli v letu 2013, ko smo za tehnično pomoč angažirali zunanjega izvajalca - očitno smo delo opravili uspešno, saj za tem beležimo občutno večji obisk.

obisk 2015obisk spletne strani, od februarja 2001 do konca leta 2015
(statistiko obiskov spremljamo z orodjem Google Analytics)

V veliki večini do naše strani dostopate iz Slovenije, za 36 % obiskov v letu 2015 je bilo značilno, da ste po vstopu na prvo stran iz menija odprli še najmanj eno podstran oz. povezavo. V zadnjem letu beležimo preko 1500 zvestih uporabnikov, ki spletno stran obiskujete večkrat mesečno, mnogi od njih tudi večkrat tedensko. V listo prejemnikov aktualnih obvestil je v januarju 2016 vpisanih 167 naslovov, povezavo na naše vsebine pa ima vzpostavljenih vsaj 15 drugih spletnih mest. Glede na aktualnosti, vsebine dodajamo in spreminjamo približno 50 krat letno, včasih tudi večkrat tedensko. Z e-pošto (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) pogosto prejemamo vaše komentarje, obvestila in vprašanja, če se le da, ponudimo hitro povratno informacijo - bodisi s konkretnim odgovorom ali z napotitvijo na strokovne službe. Verjamemo, da je v dobi hitrega tehnološkega razvoja, internetna komunikacija učinkovit način obojestranskega informiranja, zato jo želimo maksimalno izkoristiti.

Kako je nastala naša spletna stran?

Predlog je bil izpostavljen na eni od sej Upravnega odbora, leta 2000. Nekaj mesecev zatem, 1. februarja naslednje leto, smo aktivirali poskusno postavitev na brezplačnem strežniku, na naslovu www.members.tripod.com/dv_sevnica_bostanj. Prve vsebine so bile za današnji obseg še precej skromne. Leta izkušenj, povratne informacije članic in članov društva, vse večja baza aktualnih informacij in ekspanzija uporabnikov interneta, so odpirale nove priložnosti in tehnične rešitve, ki smo jih izkoriščali. Zaradi izraženega velikega zanimanja in naraščajočega obiska ter zaradi nadležnih reklam takrat še brezplačnega ponudnika prostora za gostovanje, smo v septembru 2003 registrirali svojo lastno domeno (www.drustvo-vinogradnikov.si), spletna stran pa je bila postavljena na komercialni strežnik, dostopen 24 ur dnevno, vse dni v letu. Dodano vrednost, ki jo društvo dobiva z aktivno spletno stranjo, so v zadnjih letih prepoznala tudi nekatera druga vinogradniška društva in zveze, ki nam pri tem sledijo.

web 2001vstopni ("home") ekran prve postavitve februarja 2001

web 2010

vstopni ("home") ekran postavitve februarja 2010

web 2016
vstopni ("home")  ekran postavitve februarja 2016

Veseli nas, da spletno orodje uporabljate članice in člani društva, mnogi ljubiteljski in tržni pridelovalci grozdja, vinarji ter prijatelji našega društva, ki vas zanima, kaj počnemo, kako so stvari potekale in kakšne aktivnosti pripravljamo. Informacij na našem spletnem portalu se poslužujejo tudi lokalni mediji, saj so napovedi naših dogodkov, odmevi nanje in predstavitve našega dela, pogosto vpete v prostor medijskega informiranja. Preko spletne strani z našimi obiskovalci komunicirajo proizvajalci zaščitnih in enoloških sredstev, sredstev za prehrano vinske trte ter izdelovalci vinogradniške in kletarske opreme. Tudi z njihovimi donacijami je delo našega društva uspešnejše, spletna stran pa ažurnejša.

Osnovno poslanstvo Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj ostaja promocija naših članov, naših vin in vinogradniške tradicije, javnost našega dela, informiranje članic in članov ter vseh ostalih, ki jih zanimajo aktualnosti iz društva, javno dostopne informacije povezane z vinogradniško in vinarsko politiko in stroko. Mnogo naših postavljenih ciljev udejanjamo prav preko ažurne spletne strani.

Uporabnike vsebin na www.drustvo-vinogradnikov.si zavezuje pravno obvestilo. Urednik spletne strani sem od začetka Milan Simončič, za vas, zvesti obiskovalci, se bomo trudili tudi v bodoče. Veseli bomo, če nam boste pri tem pomagali s predlogi, kako lahko našo spletno stran še izboljšamo. Tudi v bodoče želimo komunicirati prave vsebine in preko spletne strani dostopati do pravih ciljnih skupin.

Hvala za vaše zaupanje, za naših prvih 15 let!

groz pozimi

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>