Martinova nedelja pri sv. Joštu pod Lisco

jost1

Na Martinovo nedeljo so se z mašo pri svetem Joštu pod Lisco od nekdaj zahvaljevali za jesenske darove narave.

O tem prastarem običaju je že pred stotimi leti v svoji knjigi pisal tudi znameniti Blaž Jurko in to tradicijo krajani Razborja še vedno ohranjajo.

Tudi letos smo za izvedbo tradicionalnega dogodka, pri obnovljeni cerkvici pod Lisco, poskrbeli Župnija Razbor, Kulturno, športno in turistično društvo Razbor ter Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj. Po blagoslovu več kot 40 vin, ki ga je po maši opravil župnik Janez Furman, smo letošnji pridelek tudi poskusili.

Enotnega mnenja smo bili, da so vina, v primerjavi z zadnjimi letniki, letos zopet polnejša, bolj aromatična, harmonična in lepo obarvana. Po kakovosti izstopajoče modre frankinje, sortna bela vina, bele in rdeče zvrsti, potrjujejo odličen vinski letnik 2015. Priložnost za ponovno soočenje še večjega števila vzorcev naših vinogradnic in vinogradnikov bo kmalu, na 34. društvenem ocenjevanju vin, ki ga bomo organizirali konec februarja ali v marcu prihodnje leto.

Številni obiskovalci nedeljskega srečanja so se ob domači ocvirkovki, rogljičih in drugih dobrotah veselo družili do poznega popoldneva. Obljubili smo si, da se pri sv. Joštu zopet srečamo na licitaciji mesnih dobrot, na pustno nedeljo.

jost2

jost3Sv. Jošt pod Lisco, 15. novembra 2015

groz pozimi

fito-info